poniedziałek, 24 czerwca 2013

Szybki makaron z indykiem i warzywami. Może na wynos?


Niektóre dania powtarzam dzień w dzień, na okrągło, na wiele posiłków. Pakuję do pudełka i zabieram do szkoły, innym razem robię szybko i jem szybko w domu przed treningiem albo biorę na wynos jako doładowanie po siłowni.
Ten makaron jest właśnie jednym z nich, ostatnio jednak, z okazji odwiedzin trzech bloggerek: Sylwii, Ali oraz Siaśki, powstał w ilości czterokrotnie większej. Dziewczyny zjechały się do mnie na pierwszy wrocławski półmaraton (teraz to właściwie oficjalnie Wrocławski Nocny PseudoPółmaraton, ewentualnie Wrocławski Nielegalny Półmaraton), więc "obiad" przełożyłam do dużej michy i do lodówki.
Zjedzony przez wygłodniałe biegaczki o 1 w nocy smakował świetnie bez względu na jego temperaturę, jednak zwykle jem go mniej wygłodniała i z ręką na sercu potwierdzam, że równie dobrze smakuje podany na ciepło, jak i na zimno :)


Makaron z indykiem i warzywami /4 porcje/:
(przepis własny)
- 300 g makaronu (u mnie pełnoziarniste fusilli i farfalle)
- 500 g piersi z indyka (można użyć piersi z kurczaka)
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku (ok. 1,5 szklanki)
- 150 g sera ricotta
- 1/2 czerwonej papryki
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy do kurczaka: papryka słodka, chilli, czosnek, kumin etc.

Kurczaka pokroić w 1-centymetrową kostkę, doprawić wg uznania ziołami i przyprawami oraz usmażyć na złoty kolor. Odłożyć na talerz, w międzyczasie przygotować szpinak, ugotować makaron al dente i przelać zimną wodą.
Do przestudzonego szpinaku dodać ricottę oraz posiekaną drobno paprykę, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Wymieszać z kurczakiem i makaronem.
Podawać na zimno lub ciepło, posypane migdałami, orzechami włoskimi lub polane olejem lnianym lub oliwą z oliwek.


10 komentarzy:

  1. najlepszy po trenignowy makaron jaki jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze po takim "treningu"! :D :*

      Usuń
  2. z całą pewnością będzie to mój obiad, pysznie !! uwielbiam takie połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale, pożywnie i zdrowo :D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam taki! Ale zwykle robię z fetą ;) i często w formie zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie dania! Jadam podobny, ale tym razem muszę dodać jeszcze paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. znakomity obiad! :) ja lubię też taki w wersji wegetariańskiej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurczak, szpinak, kasza- zelazny zestaw obiadowy u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. byłam zrażona do szpinaku z serami przez jakiś czas po zatruciu i po wielu próbach ponownego polubienia go (wcześniej się zajadałam^^ ) stwierdziłam że z fety, twarogu , śmietany i ricotty- najbardziej lubię ricottę. i zrobiłam TEN szpinak z Twojego przepisu. aaaaa, nie wiem czy to przez paprykę, ricottę czy co:D ale był GENIALNY <3 dziękuję za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).