sobota, 18 maja 2013

Super-zdrowy tort czekoladowy z kremem śmietankowym.


Pamiętacie ten czekoladowy tort z zeszłego roku, który upiekłam dosłownie w ostatniej chwili z okazji urodzin Babci? Całą historię o tym, jak prawie dałam ciała, przeczytacie w zalinkowanym poście.
A w tym roku... niemal się powtórzyła. Niemal, bo było jeszcze gorzej ;). Przypomniałam sobie o torcie w dzień urodzin (w dodatku była niedziela, więc Babcia była w domu). Jakoś szybko wykombinowałam czekoladowe ciasto, krem zupełnie zaimprowizowałam i wyszło takie coś. Takie bardzo dobre i zdrowe coś ;). Jadł nawet mój odżywiający się z głową kuzyn, który zwykle słodyczy nie lubi.
(W sumie zastanawiam się czy naprawdę nie lubi, czy nie je, bo ciasta są w większości średnio zdrowe, ale moim wypiekom ufa...)

Jednak zanim jedliśmy, to warto wspomnieć, co wydarzyło się wcześniej. W kuchni jestem z mamą i babcią:
Mama: muszę jechać do kwiaciarni po kwiatki dla babci.
Ja: tak mamuś, mów głośniej...
M: no co, przecież babcia i tak wie, że ma urodziny i jak zwykle dostanie kwiaty.
Babcia: co?
M: ?
Ja: ?
B: dzisiaj dwudziesty ósmy ?!

:)


Tort czekoladowy z kremem śmietankowym /tortownica o śr. 24 cm/:

Ciasto czekoladowe:
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 60-70 g cukru
  • 40 g masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 80 g jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
  • 100 ml wrzątku
Mąkę wymieszać z solą i sodą, przesiać do miski. 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do ostudzenia. 
W osobnym naczyniu utrzeć masło na gładką masę, pod koniec dodając cukier oraz po jednym jajku, a następne aromat migdałowy oraz roztopioną czekoladę. Ciągle miksując, dodawać na przemian mąkę oraz jogurt/śmietanę. Na sam koniec wlać wrzątek, zmiksować do otrzymania jednolitej masy i przelać ciasto do tortownicy (wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia) o śr. 24 cm. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 30-35 minut (do suchego patyczka). 
Studzić początkowo przy uchylonych drzwiczkach, potem na kratce, a gdy będzie już ostudzone - przekroić na dwa równe tortowe spody.


Krem śmietankowy z kawałkami czekolady:
  • 300 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 200 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 3 łyżeczki żelatyny
Kremówkę ubić na sztywną pianę, dodać serek homogenizowany oraz cukier. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, podgrzać, dodać do masy i zmiksować. Czekoladę posiekać i wymieszać z kremem. 
Wyłożyć całość na dolny spód ciasta czekoladowego, wyrównać i przykryć drugim. 
Ozdobić wedle upodobań - ja zrobiłam kleksy z rozpuszczonej 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady, posypałam w tych miejscach wiórkami kokosowymi oraz udekorowałam cukrowymi perełkami. 
Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce, aby masa zdążyła stężeć. 


9 komentarzy:

  1. przepis wykorzystam napewno;) ale masz fajny zegar po lewej:D

    OdpowiedzUsuń
  2. super tort !! rzeczywiście ;) uwielbiam takie pyszne zdrowe wypieki, szczególnie na słodkie dania ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie torty! Chętnie bym skosztowała, bo wygląda naprawdę obłędnie :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na prawdę świetnie! Nie lubię tradycyjnych tortów, a to ciacho jest świetnym zamiennikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma się co dziwić, że ufa. Mi taki tort odpowiada nawet bardziej od tradycyjnego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dialog mistrz <3 Wyobraziłam sobie Twoją Babcią jak to mówi :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie torty nie torty, jak to ja :D Ale serio, wygląda bosko !

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).