Od czasu do czasu można zgrzeszyć - o ile nie jest się na ścisłej diecie - jednak nawet wówczas warto patrzeć na składniki używane nawet do tych "grzesznych" potraw. To ciasto jednak jem ze spokojem nawet na redukcji, bo... jedynym źródłem węglowodanów jest tutaj fasola, której smaku na dodatek zupełnie się nie czuje :)
Nie ma w nim ani grama mąki, ani grama cukru (ja użyłam słodzika, ale jeśli go nie używacie, to można zastąpić cukrem lub miodem - więcej w przepisie), zawiera bardzo niewiele tłuszczu i... jest po prostu przepyszne.
Polecam i... lecę po kolejny kawałek! :)

Fasolowe ciasto czekoladowe /tortownica o średnicy 20-22 cm/:
- 240 g odsączonej czerwonej fasoli z puszki
- 4 jajka
- 30 ml oliwy z oliwek
- 30 g gorzkiego kakao
- 25 g dobrego słodzika / 50 g cukru lub miodu*
- 30 g bardzo gorzkiej czekolady (użyłam 90%)
- aromat waniliowy lub migdałowy (wg uznania)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
*Ciasto wychodzi mało słodkie, jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, to sugeruję zwiększyć do 50 g słodziku, czyli analogicznie 100 g cukru/miodu.
Ja użyłam słodziku "Sussina Gold" - jest przyjemnie słodki (nie ma dziwnego posmaku), nie robi się gorzki po upieczeniu i naprawdę słodzi wypieki.
Fasolę, jajka, oliwę i aromat umieścić w misce i zblendować na gładką masę. Dodać kakao, sodę, sól i słodzik, powtórzyć czynność. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką.
Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia (ja pominęłam, ponieważ piekłam w tortownicy silikonowej) i wylać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30-35 minut.
Ozdobić wedle uznania - można polać czekoladą lub lukrem i posypać wiórkami kokosowymi czy orzechami.
e, to coś dla mnie - zapisuję - wypróbuję! :D
OdpowiedzUsuńCzekałam na to zachwalane ciacho! Ciekawe czy moja rodzina by się nabrała ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno :) mój dziadek się nabrał ;)
Usuńfasolowe brownie to mistrz wśród wypieków! :-)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest bardziej jak murzynek niż brownies, ale może gdyby piec krócej... :)
UsuńUwielbiam ciasto fasolowe :) Jedno z najlepszych możliwych!
OdpowiedzUsuńKurcze, wygląda idealnie! Puszyste, czekoladowe - czego chcieć więcej? Chyba upiekę je w najbliższym czasie
OdpowiedzUsuńmega zdrowy murzynek :D nigdy jeszcze nie próbowałam mąkę zastępować fasolą, bo mam do tego straszne obiekcje, ale kurcze, trzeba będzie spróbować e koncu i przestac się obwiac! a biała fasola też się nadaje czy tylko czerwona?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam niestety z białą, ale można poeksperymentować :)
UsuńA co zrobić z tym 30g gorzkiej czekolady? Ma iść na polewę? Bo w przepisie jakoś zniknęło ^^
OdpowiedzUsuńOjej, faktycznie :) Dziękuję, już poprawione.
Usuńtakie czekoladowe ciasto w zdrowszej wersji bardzo mi się podoba! tym bardziej, że fasolowe wypieki fantastycznie smakują :) do tego na wierzch kokos i jest idealnie!
OdpowiedzUsuńZ całym szacunkiem- ale wypieku zawierającego w sobie tak syfiaty składnik jak słodzik, nie można nazwać zdrowym. Dodać miodu- ok, nawet cukier- też okej. Ale słodzik?! Niemniej spróbuję (tylko może podaruję sobie tę słodzącą tablicę Mendelejewa). ;))
OdpowiedzUsuńDla tych, którzy słodzika nie chcą używać, zamieściłam w przepisie informację o odpowiedniej ilości cukru czy miodu.
UsuńJeśli natomiast chodzi o samą zdrowotność tego wypieku, to myślę, że 25 g słodzika nie czyni go "złym". W produktach, które codziennie spożywamy, znajduje się na co dzień mnóstwo konserwantów, w mięsach hormony, w wędlinach substancje chemiczne... W każdym jednym produkcie można "coś" znaleźć.
Nie warto być wilkiem dla drugiego człowieka i wytykać innym błędy :) Celem tego wpisu było zaproponowanie ciasta nadającego się na dietę redukcyjną, jeśli jednak na takiej nie jesteś i cukier czy miód nie stanowią problemu - jak najbardziej możesz ich użyć.
Życzę smacznego i pozdrawiam :)
PS
Stewia to też słodzik :)
właśnie siedzi w piekarniku! :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam, bardzo smaczne, konsystencja-idealna! Użyłam 50g cukru brązowego, ciasto jest naprawdę mało słodkie, więc nie radzę pieczenia z dodatkiem 25g tego składnika :>
Usuń25 g cukru to zdecydowanie za mało - w przepisie zaznaczyłam, że podstawowe 25 g słodziku (który jest dwukrotnie słodszy od cukru) zastępujemy 50 g cukru lub zwiększamy analogicznie pierwszy składnik do 50 g lub drugi do 100 g. :)
UsuńJust a smiling visitor here to share the love (:, btw great design .
OdpowiedzUsuńjeux de voitures
ciasto wlasnie zrobilam i wyszlo pyszne, ale pierwszy raz cos przykleiło mi się do formy silikonowej, chyba nastepnym razem wyloże ją papierem:)
OdpowiedzUsuńświetny przepis, w ogóle nie czuć fasoli ^^
OdpowiedzUsuńale następnym razem dodam jeszcze troszkę miodu
albo wkroję trochę mlecznej czekolady
ps przed chwilą natknęłam się na podobny przepis z ciecierzycą