niedziela, 12 maja 2013

Puszysty wypiek owsiany pod chrupiącą skorupką.


Do blogowania wróciłam tydzień temu i na blogu śniadaniowym przywitałam się tym właśnie wypiekiem.
Wiele osób pytało o przepis, ale niestety wciąż brakowało mi czasu. I w końcu jednak jest - puszysty wypiek owsiano-jajeczny, który rośnie od nie-wiem-czego, posiada puszyste wnętrze i rewelacyjnie chrupiącą skorupkę. Ja za każdym razem jadłam go w wersji wytrawnej, ale myślę, że na słodko także spisze się rewelacyjnie.
Powtarzałam już kilkanaście razy więc szczerze i bez wahania mówię, że jest niesamowicie pyszny. I zdrowy!


Jajeczny wypiek owsiany /1 porcja/:
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mleka
  • szczypta cynamonu
  • dużo pieprzu ;) lub miodu, cukru - jeśli na słodko
Wieczorem płatki (suche, nienamoczone) wymieszać dokładnie z jajkami, mlekiem i przyprawami. Przełożyć do naczynia do zapiekania (dwóch małych kokilek lub jednej większej) i wstawić do lodówki. Przez noc płatki napęcznieją. 
Rano nagrzać piekarnik do 180-190 stopni, grzanie góra-dół. Gdy osiągnie tę temperaturę, wstawić kokilki. 
Ja mam dość mocny piekarnik, więc piekę przez 20 minut bez termoobiegu, aż wyrośnie, a potem włączam termoobieg, by nabrał złotego koloru. Studzę przez chwilę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 


Moja ulubiona wersja, to z przyprawionym szpinakiem oraz twarożkiem i olejem lnianym :)

16 komentarzy:

  1. rośnie po prostu od jajek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak myślałam, ale trochę się zdziwiłam za pierwszym razem :D

      Usuń
  2. muszę w końcu kupić kokilki! tyle rzeczy mnie omija... ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. ten wypiek jest świetny ,tym bardziej ze szpinakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeba zrobić, takie zdrowe- moja bajka! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wieczorem?! A już chciałam zrobić na dzisiejszą kolację :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja właśnie mam ochotę wypróbować go na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  7. oj, coś czuję, że ze szpinakiem to najlepszy owsiany wypiek ever :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Z jajkiem na noc do lodówki? Okey! Będziemy testować:))

    OdpowiedzUsuń
  9. nareszcie ktoś, kto lubi olej lniany, jak ja! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, że można całość przygotować wieczorem, a później tylko wstawić do piekarnika i gotowe! Z pewnością wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja to mam ochotę na tego Twojego szpinaczka, mniam !

    OdpowiedzUsuń
  12. Niezwykle smaczny, właśnie zjadłam! :)) Pomyślałam, że wieczorem po powrocie z uczelni, taki puszysty i ciepły owsiany wypiek będzie idealny. Odwróciłam, więc proces i masę przyrządziłam rano. Na pewno do powtórzenia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Hej :) Od dawna obserwuję Twojego bloga. Ostatnio założyłam swojego. Zapraszam :) http://malinowyporanek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. nie wyszedł mi i jest mi przykro bo wszystko zrobiłam jak ty a nie wyrósł taki wysoki ani w jednej kokilce ani w drugiej. Chociaż może bo rozmieszałam od razu w dwóch osobnych miskach w proporcji pół na pół, sama nie wiem ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A na ile zostawiłaś płatki do nasiąknięcia tym jajkiem? Całą noc?
      To dziwne, bo ten wypiek rośnie od jajka, więc nie powinno się nic nie udać. Proporcje przy mieszaniu raczej nie mają tu znaczenia.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).