sobota, 14 września 2013

Tofurniczki - wytrawne lub słodkie placuszki z tofu.


Pamiętacie placuszki jak serniczki?
Kiedyś trafiłam na jakiejś wegańskiej stronie (niestety nie pamiętam dokładnie) na podobne placuszki, jednak zrobione z naturalnego tofu. Zapamiętałam, że robi się je bardzo podobnie i gdy kiedyś będę miała nadmiar tofu (wtedy to było jeszcze "gdy w ogóle będę miała tofu"), to na pewno wypróbuję. Taka chwila przyszła więc 2 tygodnie temu przed wyjazdem, gdy czyściłam lodówkę i napotkałam prawie połowę półkilogramowego opakowania miękkiego tofu. Do niczego innego takiej ilości bym nie zużyła, więc nie było wymówki - na moim stole pojawiły się tofurniczki.
Mają bardziej zwartą strukturę niż tradycyjne serniczki z patelni i smakują zupełnie inaczej - jak to tofu - ale są równie pyszne.
Szczerze polecam, a przepis dodaję do akcji Sylwii - Naleśnikowej Soboty :)


Tofurniczki /1 porcja/:
- 200 g naturalnego miękkiego tofu
- jajko
- 2 łyżki mąki (z małym czubem)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli


Tofu dokładnie zblendować na gładko, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sól i sodę, powtórzyć czynność.
Dobrze rozgrzać patelnię teflonową lub ceramiczną nakładać ciasto łyżką. Smażyć z obu stron - tofurniczki powinny bez problemu "odchodzić" od patelni.
Podawać z dowolnymi dodatkami - ja jadłam je na wytrawnie na obiad (z sałatą, pomidorami, jogurtem i orzechami), ale można podać je z owocami czy syropem klonowym - wówczas polecam dodać również do samego ciasta trochę cukru, stewii lub miodu/syropu. Smacznego!


28 komentarzy:

  1. W tym momencie chciałabym mieć w lodówce taki nadmiar tofu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się ta wytrawna propozycja. :) Nigdy nie jadłam tofurniczków, ale jakoś zawsze bardziej wydawały mi się pasować bardziej do wytrawnych niżeli słodkich dodatków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi również, dlatego na pierwszy ogień zaserwowałam je na obiad, ale na pewno wypróbuję też w wersji na słodko - podawałam omlet ze słodkimi dodatkami i właśnie tofu i pasowało :)

      Usuń
  3. przyznam, że nigdy nie jadłam tofu więc nawet nie potrafię wyobrazić sobie ich smaku. jednak wyglądają równie zachęcająco co twarogowe serniczki, więc może w najbliższym czasie się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię tofu i pewnie zrobię placki z ich udziałem w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam je i są genialne! choć jadłam je w wersji słodkiej;)

    OdpowiedzUsuń
  6. strasznie podoba mi się układ na talerzu, jakby z jakiejś konkretnej restauracji! (; chce się u Ciebie stołować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaintrygował mnie ten przepis. Jak już będę kiedyś miała tofu to zrobię ;P

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio spróbowałam krem z tofu i niestety nie podszedł mi ten smak. Ale nie przekreślam tofu, muszę spróbować w innej wersji, a tofurniczki smacznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tofu ma bardzo specyficzny smak, nie każdemu może smakować, ale mimo wszystko zachęcam spróbować :)

      Usuń
  9. wiesz że ja nigdy nie jadłam tofu;p muszę spróbować:) Zapraszam do mnie na szczyptę soli blog jest nowy tworze go z siostrą:)dodałam cie do obserwowanych.

    OdpowiedzUsuń
  10. najbardziej rozbawiła mnie nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. o.. z tofu-niby serniczki, a jednak nie :)
    Nazwa trafiona-pasuje idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie jadłam tofurników w wersji wytrawnej - co na pewno nadrobię niebawem, bo wyglądają obłędnie! Gdybyś miała ochotę na wersję bananową, polecam te: http://puszka.pl/przepis/7824-bananowe_tofurniki_z_patelni.html :) Pozdrawiam, Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, dziękuję, przepis wygląda i brzmi obłędnie :)

      Usuń
  13. hej, jakim sprzetem robisz foty?

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne te placki, ja się przyznam że jeszcze nigdy nie jadłam tofu i gdy tylko kupię zrobię te placuszki.

    OdpowiedzUsuń
  15. Emma, where are you? We're missing you"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi, I'm here :) thak you for asking.
      I don't add new posts because I'm really busy last time. I promise I will add smth new soon :)

      Usuń
  16. Właśnie kupiłam tofu dla tego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Kiedy coś nowego tu będzie? +tęsknię za Twoimi śniadaniami!:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i przepraszam za tę przerwę.. Musiałam ją zrobić ze względu na nawał zajęć, a wolę zrobić jedną dłuższą, niż dodawać coś raz na 3 tygodnie :) Postaram się na dniach do Was wrócić na dobre :)

      Usuń
  18. Emma wracaj do Nas jak najszybciej :( :**

    OdpowiedzUsuń
  19. Można użyć okary do placków zamiast tofu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że możesz spróbować, powinny się udać :-)

      Usuń
  20. Kurcze pierwszy raz weszłam na Twojego bloga, ale wiem że na pewno wrócę tu nie raz po inspirację kulinarne ;)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).