poniedziałek, 31 października 2011

Sernikowe pancakes vel ekspresowy sernik z patelni. Z niespodzianką!


Nazwę zostawiam Wam do wyboru - moim zdaniem jedna i druga jest świetna i adekwatna do tego dania :).
Chyba najlepsze śniadanie, jakie jadłam w życiu. Delikatne, lekko słodkie serniczki z wspaniałą, rozpływającą się czekoladą w środku. Taki opis chyba wystarczy, by zachęcić :).


Jedna porcja:
  • 250g zmielonego twarogu (u mnie półtłusty)
  • jajko
  • łyżka cukru (opcjonalnie)
  • 3 łyżki mąki*
  • czekolada (dowolna, u mnie ritter waniliowa i migdałowa)
*użyłam 2 łyżek mąki pszennej i jednej łyżki otrąb.

Jajko miksuję z cukrem do spienienia. Przekładam do miski, dodaję twaróg i rozgniatam widelcem. Dodaję mąkę (oraz ew. otręby) i mieszam dokładnie.
Oddzielam ciasto łyżką i formuję w rękach kulki, do środka dając kawałek czekolady (dowolną ilość, byle dobrze zakleić czekoladę z każdej strony), obsypuję odrobiną mąki i delikatnie je spłaszczam. Smażę na suchej patelni teflonowej z obu stron. 
Podaję z dowolnymi dodatkami (u mnie z kiwi)


17 komentarzy:

  1. Widzę, że przepis się sprawdził :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, czyli jednak moje były z innego przepisu. Ale te też muszę spróbować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniammm, pojadlabym takich placuszkow:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki wyszły przepyszne, rozpływały się w ustach.:)
    Jedynym problemem było formowanie kulek, iż ciasto bardzo kleiło mi się do rąk.

    OdpowiedzUsuń
  5. @ Anonimowy: po to właśnie obsypuje się te kuleczki mąką - żeby się nie kleiły ;).

    OdpowiedzUsuń
  6. Próbowałam je dzisiaj robić i nie wyszły-nie mam pojęcia dlaczego. Najpierw nie chciały się odwrócić na drugą stronę na patelni, a gdy już to z trudem zrobiłam, rozwalając większość, z drugiej strony za bardzo się przypaliły, podczas gdy w środku wciąż były surowe. Wiesz może dlaczego tak się stało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej, a są takie pyszne :(
      wydaje mi się, że mogą być 3 powody:
      1. dałaś za mało mąki
      2. patelnia była zbyt słabo nagrzana
      3. patelnia była zbyt mocno nagrzana, przykleiły się, ale smażyłaś zbyt krótko, by w środku nie były surowe.

      innych możliwości nie widzę...

      Usuń
  7. a moge zamiast twarogu uzyc serka naturalnego? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem pewna, czy nie wyjdą wtedy zwykłe panakes z serka homogenizowanego... najprawdopodobniej nie będzie się dało formować kulek.

      Usuń
  8. czekoladę tak "na surowo" czy podgrzaną?:)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie wyszła rozpadająca się breja, której nie da się w ogóle przewrócić na drugą stronę. Na pewno nie da się uch usmażyć bez oliwy lub masła - wtedy dały by się chociaż przewrócić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się nie słucha przepisu, to potem wychodzi tak, jak wychodzi ;) Widocznie dałaś za mało mąki. Ja robiłam je już kilkukrotnie i zawsze wychodzą (zresztą nie mnie jedynej).

      Usuń
  10. Aha - na dodatek breja surowa w środku.

    OdpowiedzUsuń
  11. przepis jest świetny, wyszły idealne :) dałam troszkę więcej mąki, bo masa była jak na moje oko za rzadka. Podane z sosem waniliowym i dżemem żurawinowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa ma mieć taką konsystencję, powinna się niemiłosiernie lepić do rąk, wtedy są bardziej serowe :) Analogicznie jak sernik - też dodaje się mało mąki (ja daję 3 czubate łyżki na 1 kg twarogu).

      Ale cieszę się, że smakowały :)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).