poniedziałek, 1 października 2012

Granat, ricotta i kuskus z miodowym winegretem. Szybka sałatka.


Przepraszam Was za kolejną podobną propozycję na sałatkę, jednak ostatnio mam mało czasu na gotowanie (na pieczenie czas mam, jednak piekę sprawdzone ciasta - na życzenie rodziny powtarzałam czterokrotnie m.in. sernikobrownies ;)). Staram się więc urozmaicać chociaż mojego lunch box.
Zapraszam na sałatkę z kuskusu i ricotty - tym razem w 100% na słodko.

Kuskus z granatem, ricottą i miodowym winegretem /1 porcja/:
  • 40 g kaszki kuskus
  • pół małego granata
  • 2 orzechy włoskie (u mnie świeże)
  • 2 duże łyżki ricotty
Miodowy winegret:
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • kilkanaście kropli soku z cytryny
  • pieprz
  • sól
Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. Spulchnić widelcem wymieszać z ziarenkami granatu i posiekanymi orzechami. Dodać ricottę.
W osobnym naczyniu połączyć wszystkie składniki dressingu i polać nim sałatkę. 

12 komentarzy:

  1. Wygląda zachęcająco, tylko ricottę bym zmieniła, bo mi nie podchodzi;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie bardziej mój smak niż ta z ostatniego postu, ale obydwie bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nauczyć się jeść kuskus tak żeby smakował, postanowienie moje na październik.

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda, na pewno wypróbuję : ))

    OdpowiedzUsuń
  5. Kuskus na słodko to fantastyczna inspiracja śniadaniowa. Kuskus zalewam wodą z łyżką miodu i szczyptą cynamonu, a do niego wybrany serek, świeże lub suszone owoce, orzechy... bardzo smaczne i sycące śniadanie, a przy tym lekkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastycznie wygląda, wypróbuję jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi pięknie, wygląda jeszcze lepiej - na lekki lunch nadaje się wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).