środa, 19 grudnia 2012

Debiut w naszej kuchni - pierogi z płuckami.


Płucka... dość kontrowersyjny składnik, jedni zajadają się daniami z dodatkiem tych podrobów bez opamiętania, a inni nie mogą o tym słyszeć. Podobnie jak z wątróbką :).
U mnie w domu wszyscy lubimy, wszystkim smakują, ale mama nie mogłaby chyba żyć bez pierogów z płuckami... Jednak zawsze jadła te kupne, postanowiłam więc poradzić się babci i, wg jej wskazówek, stworzyć pierogi z płuckami. Wyszły wspaniałe, wyszło ich mnóstwo, a mimo to znikły niemal natychmiast.

Pierogi ulepiłam (po dłuższej przerwie) w wirtualnej kuchni wraz z SiaśkąMirabelkąIlonąChantelMaggie i Paszczakiem. Dziękuję bardzo! :)

PS Wiem, że w tej chwili jest czas na wegetariańskie pierogi, głównie z kapustą i grzybami, ale... może ktoś się skusi, przecież to, że dodaję przepis w okresie świątecznym nie znaczy, że trzeba je robić na wigilię :).


Ciasto na pierogi: wg własnego, ulubionego przepisu; ja zrobiłam to pełnoziarniste: klik.

Farsz:
  • 2,5 kg płucek wieprzowych
  • 2-3 średnie cebule
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
Płucka oczyścić, pokroić na plasty i gotować przez 10-15 minut. Zostawić do przestudzenia. 
Zmielić w maszynce wraz z surową cebulą, podsmażyć na oleju (dzięki temu farsz nie będzie sypki) i doprawić pieprzem oraz solą do smaku. 
Lepić pierożki i gotować w osolonej wodzie 3-6 minut od zagotowania. 

Świetnie smakują z podsmażaną cebulką, ja lubię także z dodatkiem jogurtu greckiego, pieprzu i bazylii.


9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie pierogi, u nas mówi się na nie "pierogi z dudami" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo ładnie, ale chybabym się nie skusiła...

    OdpowiedzUsuń
  3. wow , ciekawe ... nigdy nie jadłam ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie, że zrobiłaś tak jak i ja pierogi z płucami, myślałem, że już nikt takich nie robi, płuca też są mało dostępne u Nas.

    OdpowiedzUsuń
  5. obcy mi smak...chociaż przyznam, że bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgłaszam reklamację. Nie ma linku do ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups... Dziękuję za zwrócenie uwagi, już zalinkowane :)

      Usuń
  7. sa bardzo pyszne ja dodaje jeszcze kap kiszona i grzyby suszone

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).