To chyba pierwsze placki ze zwykłego twarożku, które mi się tak świetnie udały. Miękkie, delikatne, z rozpływającymi się kawałkami jabłek w środku. Polecam, bo dzięki tym dodatkom pancakes wychodzi więcej, więc są bardziej sycące, a przyjemność jedzenia trwa dłużej :).
Z orzeszkami czy owocami, grubo posypane cukrem pudrem... Idealnie śniadanie na weekend.
Twarogowo-jabłkowe pancakes /1 porcja/:
- 1/2 szklanki mąki (ok. 70 g)
- jajko
- ok. 1/4 szklanki mleka
- 100 g twarogu półtłustego w kostce
- łyżeczka jogurtu naturalnego
- nieduże jabłko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- miód/syrop klonowy (1-2 łyżeczki)
- olej
W dużej misce wymieszać mąkę, jajko, mleko i sodę tak, aby otrzymać dość gęste ciasto. W osobnej misce rozgnieść twaróg widelcem, wymieszać z odrobiną jogurtu (odrobiną, twarożek nie powinien być rzadki, jogurt ma go tylko "zlepić" w jedną całość), jabłko pokroić w kostkę i, wraz z twarożkiem, dodać do ciasta. Posłodzić ciasto według preferencji i smażyć każdy placek na rozgrzanej kapce oleju.
muszę to wypróbować na weekend! super ;)!
OdpowiedzUsuńMuszę je robić, bo kuszą! :) Z kawałkami jabłek *.*
OdpowiedzUsuńzapisuję sobie przepis... akurat twaróg jest w lodówce :)
OdpowiedzUsuńooo, ja też soboe takie zrobię w weekend :D
OdpowiedzUsuńkocham połączenie jabłka i twarożku <3
genialne ! kocham wszystko co z serem i jabłkiem i do tego jako placki ;d
OdpowiedzUsuńmniam! :D
OdpowiedzUsuńmniaaaaaaaaaam♥
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis na te przecudne racuszki <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:
http://poraneknaslodko.blogspot.com/
jak byłam mała babcia mi takie robiła <3
OdpowiedzUsuńApetyczne są takie grube placuszki
OdpowiedzUsuńRozumiem, że masę serową mieszam z ciastem i smaże? A może wykorzystuję ją tylko do smarowania placów? Hmmm...
OdpowiedzUsuńTwarożek należy wymieszać z ciastem - tak, jak napisałam w przepisie :)
UsuńBardzo niesmaczne..
OdpowiedzUsuńMimo, że mam dość duże doświadczenie z nalesnikami/plackami, to placki z tego przepisu smakowały koszmarnie. Brr!
nigdy więcej.
Widocznie coś Ci musiało nie wyjść, bo to są moje ulubione i domownikom równie dobrze smakują ;)
UsuńAle trzeba przyznać, że racuchy z twarożkiem należą niestety do najtrudniejszych do wykonania.
byc moze zrobilam cos zle, chociaż nie sądze..
Usuńser po prostu sie tak dziwnie rozpuścił w środku, przez co całe placki smakowaly jak guma :x