sobota, 31 marca 2012

Omurice. Czyli jak połączyć omlet jajeczny z ryżem i kurczakiem.


Omurice. Omlet z farszem składającym się z ryżu, kurczaka i warzyw. Dziwne połączenie ryżu i jajek? Wiele osób tak uważa, ale ja nie widziałam w tym nic dziwnego. I miałam rację - danie jest nie tylko pyszne, ale i błyskawiczne w przygotowaniu. Można również wykorzystać ugotowany dzień wcześniej ryż, który pozostał z obiadu. 
Co też zrobię jutro, ponieważ ugotowałam go za dużo, a przez swój pośpiech zapomniałam o groszku i wolę danie poprawić. No a poza tym, gdy tylko mama dowiedziała się, że w lodówce jest miseczka ryżu, od razu zapytała: a zrobisz mi jutro też to omurice?

Danie przygotowałam w wirtualnej kuchni z MalwinnąMaggieMirabelkąPluskotkąShinju, Wierą oraz Michałem. Dziękuję za wspólną zabawę!

PS
Przepraszam Was za tak długie przerwy między nowymi wpisami. Obiecuję, że od dzisiaj nowe przepisy będą pojawiać się częściej! :)


Omurice /2 porcje/:


Farsz:
  • 130 g piersi z kurczaka
  • ¼ cebuli
  • 4 pieczarki 
  • ząbek czosnku
  • 30 g mrożonego groszku
  • 2 średnie pomidory
  • łyżka białego wina
  • łyżka ketchupu
  • 1 liść laurowy
  • 3/4 woreczka ryżu (w oryginale 100 g)
  • sól
  • pieprz
Omlet:
  • 2 łyżeczki kremówki
  • 4 jajka
Do podania:
  • sałata
  • natka pietruszki
  • ketchup
Kurczaka kroję w kostkę, doprawiam solą i pieprzem. Cebulę kroję w kostkę, a pieczarki w plasterki. Czosnek drobno siekam. Mrożony groszek przelewam gorącą wodą i odcedzam. Jajka roztrzepuję dokładnie w misce z kremówką, doprawiam solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam olej, smażę czosnek i cebulę. Kiedy cebula zmięknie dodaję mięso i smażę, aż ładnie się zbrązowi. Dorzucam pieczarki i dalej smażę (w razie czego dolewając odrobinę wody lub oleju). Wlewam wino, smażę chwilkę, aż odparuje. Wrzucam pomidory, ketchup, liść laurowy, doprawiam solą i pieprzem. Wrzucam groszek i smażę, aż sos zgęstnieje. Wyjmuję liść laurowy, doprawiam sos do smaku. Dodaję ryż, smażę razem z sosem. Odkładam do miseczki.
Na drugiej patelni smażę na maśle dwa omlety. Na środku każdego układam farsz i zawijam (pomogłam sobie wykałaczką). Kładę na talerzu, polewam ketchupem, posypuję natką i podaję z sałatą.  


19 komentarzy:

  1. Mniaam, ląduje na mojej liście obiadów do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, w składzie ma kremówkę. a to ciekawe. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dla mnie świetne połączenie! pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnio polubiłam omlety i można zjeść z prawie wszystkim. Nawet na słodko, co też jest dziwne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda! Chętnie w przyszłym tygodniu wypróbuję :) fajnie, że będziesz częściej

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietnie sie u ciebie prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Masz jakieś pomysły bezmięsne; dania tylko roślinne lub z mlekiem i miodem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dania obiadowe z mlekiem i miodem? Nie... ale jeśli chodzi o obiady bezmięsne, to zaglądnij w zakładkę Dania Wege. Nie jest ich tam wiele, bo jestem typowym mięsożercą, ale zawsze coś :).

      Usuń
  8. Obłędnie wygląda :) dzięki za wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja tak lubię omlety, że zjem ze wszystkim, a to jak dla mnie, jest bardzo fajna propozycja obiadowa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Widzę, że też dałaś pierś kurczaka. Chciałam dać udko, ale trzy mi się zmroziły i nie miałam jak tego porozdzielać. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dla ilu osób wychodzi z takiej porcji? Dla jednej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla dwóch, jest bardzo sycące :)

      Usuń
  12. Szybko a pysznie :) Wygląda świetnie u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jejciu, wygląda obłędnie :D
    Aż się głodna zrobiłam, a jestem już po śniadanku ;)

    Wesołych i zdrowych świąt! :*

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo smakowicie Ci wyszło :)
    wesołych świat życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne! Koniecznie do wypróbowania!

    Pozdrawiam :)
    I zapraszam do mnie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).