sobota, 24 marca 2012

Pierwsze risotto. Z parmezanem i groszkiem.


Chyba kiedyś próbowałam robić risotto, ale... z brązowego ryżu. Śmieszny pomysł, wiem ;). Niestety tutaj faktycznie najlepiej sprawdzi się ryż arborio, czyli ryż do risotto, ewentualnie zwykły biały.
Przepis podpatrzyłam u slyvvii, wykorzystałam jako dodatek do mięsa i miałam wyśmienity obiad. Dzięki parmezanowi ryż wspaniale się klei i ma świetny smak. Do tego groszek, który oprócz walorów smakowych, spełnia także walory wizualne... Jak na risottowy debiut - wydaje mi się, że lepiej nie mogłam wybrać.




Risotto z parmezanem i groszkiem /2 porcje/:

  • 1/2 szklanki ryżu arborio
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (użyłam mrożonego)
  • 260 ml rosołu 
  • 30 g startego parmezanu
  • łyżka oleju
  • sól 
  • pieprz
Cebulę siekam i podsmażam na oleju. Dodaję ryż i smażę, aż się przyrumieni (ciągle mieszając), a następnie wlewam bulion wraz z groszkiem. Przykrywam i duszę na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Po tym czasie dodaję starty ser i mieszam, aż się rozpuści. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie był to kurczak curry. 


12 komentarzy:

  1. a ja pierwsze risotto też mam już za sobą i planuję kolejne :)
    bardzo apetycznie wygląda, a przepis oczywiście zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja bym sobie zrobiła z kukurydzą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też dobry pomysł, wypróbuję :)

      Usuń
  3. jestem wielką fanką Twojego bloga :) sama ostatnio wypróbowywałam risotto (z groszkiem, ciemnymi winogronami i kozim serem) i rzeczywiście, niby prosta rzecz, a cieszy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Strasznie lubię risotto. Mam do niego wielką słabość. ;3

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste i na pewno smaczne, przypomniałaś mi, że dawno nie robiłam risotta...

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności. Ja bym dodała boczek i wyszło by risi e bisi :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakiego używasz parmezanu i gdzie kupujesz? Bo nigdzie w sklepach nie widzę. >:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuję w zwykłych supermarketach na wagę. Świeżo starty parmezan jest o niebo lepszy od kupnego. :)

      Usuń
  8. ja zawsze robie z brązowego, nie mam szans porównać, ale mi smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).