poniedziałek, 2 lipca 2012

Warzywa w wypiekach - rabarbarowe drożdżówki.



Miało być ciasto z jakimś warzywem. Nastawiałam się na marchewkę, cukinię, fasolę... W końcu przypomniałam sobie o rabarbarze, który przecież nie jest owocem, a w dodatku świetnie pasuje do wypieków.
Miało więc być ciasto z rabarbarem, ale ponieważ w sklepie przypadkowo chwyciłam drożdże, to wyszły z tego drożdżówki. Z rabarbarem i jabłkiem, bo jakoś od zawsze lubiłam to połączenie. Efekt? Pyszne :).

Drożdżówki powstały w wirtualnej kuchni wraz z Chantel i Maggie.
Przepis dodaję do akcji Warzywa w słodyczach II.

Pełnoziarniste drożdżówki z rabarbarem /10-12 sztuk/:

Ciasto drożdżowe:
  • 500g mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistej i jasnej w stosunku 1:2 lub 1:1)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 70g masła

Przygotowuję zaczyn: do podgrzanego mleka dodaję pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Jajka roztrzepuję z cukrem. Dodaję drożdże, roztopiony tłuszcz i mąkę oraz wyrabiam. Odstawiam do podwojenia objętości (ok. 1 godzina).

Nadzienie rabarbarowo - jabłkowe:
  • 3 duże łodygi rabarbaru
  • jabłko (dałam 3 malutkie, ogródkowe)
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka wody

Cukier zagotowuję z wodą. Dodaję pokrojony w paski rabarbar i posiekane w kostkę jabłko. Gotuję na małym ogniu kilka minut, a następnie odstawiam do ostygnięcia. 

Kruszonka:
  • 40g mąki 
  • 20g zimnego masła
  • duża łyżka cukru

Łączę wszystkie składniki i palcami wyrabiam kruszonkę. 

Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiam je jeszcze krótko i formuję bułeczki w dowolnym kształcie. Robię w każdej wgłębienie i w to miejsce nakładam jabłka z rabarbarem i odrobiną powstałego syropu. 
Posypuję kruszonką i piekę 20-25 minut w 180°C.


Drożdżówki sprawdziły się świetnie także w roli śniadania :).





Zainspirowałam się tym przepisem.

8 komentarzy:

  1. super wyglądają. Dziękuję za przyłączenie się do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcie mega. Woła mnie ta kruszonka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżówki z rabarbarem to dla mnie smak z dzieciństwa. Tak samo jak te z serem, czy budyniem. Obok takich pyszności nikt nie przejdzie obojętnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzadko jadam rabar, można powiedzieć wgl. bo to jest mój smak, a tu proszę jak pięknie może wyglądać ciasto, chętnie wypróbuje przepis. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdrowo, kolorowo i smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast tego jabłkowego nadzienia można po prostu dać śliwki? Ale bez gotowania, tylko takie surowe? I jeżeli używam mrożonych to lepiej je rozmrozić czy nie? Bardzo byłabym wdzięczna za odpowiedź, bo jestem początkująca, jeżeli chodzi o pieczenie i boję się, że mi nie wyjdzie. Poza tym drożdżówki wyglądają bardzo ładnie i uwielbiam twojego bloga. Jest taki hmmm... elegancki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Myślę, że jeśli śliwki nie będą bardzo soczyste, to jak najbardziej - byle skórką do dołu. Z mrożonymi bym się bała, bo wiadomo, że są bardzo wodniste i mogą puścić dużo wody; wtedy ciasto drożdżowe nie wyrośnie i zrobi się zakalec. Słyszałam o smarowaniu ciasta białkiem przez ułożeniem zamrożonych śliwek lub rozmrażaniu ich na sitku i ręczniku papierowym, ale niestety więcej nie doradzę, ja bym wolała użyć świeżych owoców...

      Usuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).