wtorek, 5 czerwca 2012

Ulubiona i najprostsza - pasta z makreli.


Nie lubię wymyślnych past z wymyślnymi dodatkami. Oczywiście co dom to obyczaj i o gustach się nie dyskutuje, ale ja nie przepadam za dodatkami typu ogórek, cebula czy czosnek w pastach rybnych. Za to szczypiorek musi być obowiązkowo!
Co do samej makreli, to w tej formie jem ją rzadko. Zdecydowanie wolę "solo", z kromką chleba lub w sałatce. Ale od czasu do czasu trzeba urozmaicać, a wtedy...

Pasta z makreli /4-6 kanapek/:
  • 1/3 wędzonej makreli średniej wielkości
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • czubata łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego (można zastąpić majonezem)
  • sól
  • pieprz
  • duuuużo szczypiorku :)
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Oddzielić mięso makreli od ości, rozdrobnić widelcem i połączyć z jajkami. Dodać majonez, jogurt, przyprawy i wymieszać dokładnie. 
Szczypiorek można dorzucić do środka i również wymieszać, jednak ja wolę posypać nim pastę już na kanapkach. Smacznego! :)

10 komentarzy:

  1. ja uwielbiam makrele ale solo. no a juz w porywach tak sobie ja kolturalnie 'rozciapciam' na kanapce i jest pysznie (:

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejna pasta dzisiaj i kolejny przepis do wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja za to bez ogórka kiszonego i cebuli nie wyobrażam sobie tej pasty :)
    Wygląda obłędnie, ale pozostanę przy swojej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka. Niedawno odkryłam domowe pasty kanapkowe. W moim domu rodzinnym nigdy się ich nie przygotowywało. Dopiero teraz odkryłam, jak pyszne smaki można znaleźć - bez porównania z tymi gotowymi ze sklepu!
    Tak jak Ty, lubię proste połączenia. Czasami mało składników daje zaskakująco pyszny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja jestem fanka makreli wgl :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty z makreli :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).