Bardziej znana jest klasyczna wersja crumble, czyli po prostu mąka, masło i cukier, dobrym urozmaiceniem mogą być tarte migdały (taką też chcę niedługo przygotować), ale ja postawiłam na kokos. Uwielbiam kokos w każdej postacji - same wiórki, mleczko kokosowe czy nawet domowe masło zrobione z wiórków. To crumble nie mogło nie wyjść pyszne. A było moim debiutem, i to w dodatku z okazji Dnia Mamy. Na śniadanie. Wywołało uśmiech na twarzy Mamy, co było moim głównym celem :).
A po śniadaniu musiałam robić kolejną porcję, bo, cytuję: jak przyjedzie Darek*, to niech też spróbuje!
*kolega ;)
Wspólnie ze mną, w wirtualnej kuchni, crumble przygotowali: Lejdi, Maggie, Shinju, Wiera, Chantel, Kabka, Ania, Mopsik, Paszczak i Malwinna.
Gurszka i kiwi pod kokosową kruszonką /2 porcje/:
- duża gruszka
- 2 duże / 3 małe kiwi
- 2 łyżki mąki (użyłam razowej)
- 4 łyżeczki cukru
- 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła (ok. 30 g)
- dodatkowo: dowolne orzechy (u mnie pistacje)
Gruszkę i kiwi pokroić w kostkę, wymieszać z 2 łyżeczkami cukru i wyłożyć do kokilek.
W osobnej misce połączyć mąkę, pozostałe 2 łyżeczki cukru, wiórki i masło. Połączyć, wyrabiając palcami okruszki. Posypać owoce, a na kruszonkę dać po kilka(naście) orzechów*. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 20-25 minut.
*Pistacje wyglądają na bardzo mocno przyprażone, ale smakowały bardzo dobrze, jednak Darkowi zrobiłam wersję z orzeszkami ziemnymi i były dużo jaśniejsze, więc dla gości proponuję wybrać tę drugą wersję, żeby nie pomyśleli, że dostali przypalone orzechy ;).
hehe kolega ;) tak to się teraz nazywa :P ciekawe połączenie :) zjadłabym nie tylko na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńZa gruszkami nie przepadam, za to kruszonkę mogę jeść bez opamiętania, więc pewnie bym wszamała ;)
OdpowiedzUsuńStrasznie podoba mi sie to polaczenie - dorzucam przepis do ulubionych i przy okazji poszaleje! :)
OdpowiedzUsuńKasiu - ano sa 'przyjaciele', sa 'partnerzy', sa 'narzeczeni', sa 'zaspokajacze dochadzacy czasowo', a niech bedzie i 'kolega'! Hi hi... :):):))))))))
Dobra, to może wyjaśnię ;) Darek to kolega mamy z pracy, z którym przy okazji ja się poznałam i tego dnia akurat jechaliśmy razem na wycieczkę rowerową.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa robię z płatków owsianych błyskawicznych(wymieszanych z mąką)lub z mąki owsianej . Takie jest najlepsze!
OdpowiedzUsuńMagda
Ooo... taka kruszonka bardzo mi się podoba :) I pasowałaby do bananów!
OdpowiedzUsuńFakt, koniecznie muszę wypróbować ją z bananami :)
UsuńW takiej wersji jeszcze nie probowała. Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńEmma, połączenie smaków świetne :) dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńKwaskowate kiwi, słodka gruszka i egzotyczny kokos: różne smaki i tekstury - crumble jak znalazł. Pozdrowienia od Pumby ;)
OdpowiedzUsuń