piątek, 8 czerwca 2012

Crumble z zielonymi owocami. Czyli gruszka, kiwi i kokos.


Bardziej znana jest klasyczna wersja crumble, czyli po prostu mąka, masło i cukier, dobrym urozmaiceniem mogą być tarte migdały (taką też chcę niedługo przygotować), ale ja postawiłam na kokos. Uwielbiam kokos w każdej postacji - same wiórki, mleczko kokosowe czy nawet domowe masło zrobione z wiórków. To crumble nie mogło nie wyjść pyszne. A było moim debiutem, i to w dodatku z okazji Dnia Mamy. Na śniadanie. Wywołało uśmiech na twarzy Mamy, co było moim głównym celem :).
A po śniadaniu musiałam robić kolejną porcję, bo, cytuję: jak przyjedzie Darek*, to niech też spróbuje!
*kolega ;)

Wspólnie ze mną, w wirtualnej kuchni, crumble przygotowali: LejdiMaggieShinjuWieraChantelKabkaAniaMopsikPaszczak i Malwinna.


Gurszka i kiwi pod kokosową kruszonką /2 porcje/:
  • duża gruszka
  • 2 duże / 3 małe kiwi
  • 2 łyżki mąki (użyłam razowej)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła (ok. 30 g)
  • dodatkowo: dowolne orzechy (u mnie pistacje)
Gruszkę i kiwi pokroić w kostkę, wymieszać z 2 łyżeczkami cukru i wyłożyć do kokilek. 
W osobnej misce połączyć mąkę, pozostałe 2 łyżeczki cukru, wiórki i masło. Połączyć, wyrabiając palcami okruszki. Posypać owoce, a na kruszonkę dać po kilka(naście) orzechów*. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 20-25 minut.

*Pistacje wyglądają na bardzo mocno przyprażone, ale smakowały bardzo dobrze, jednak Darkowi zrobiłam wersję z orzeszkami ziemnymi i były dużo jaśniejsze, więc dla gości proponuję wybrać tę drugą wersję, żeby nie pomyśleli, że dostali przypalone orzechy ;).


11 komentarzy:

  1. hehe kolega ;) tak to się teraz nazywa :P ciekawe połączenie :) zjadłabym nie tylko na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za gruszkami nie przepadam, za to kruszonkę mogę jeść bez opamiętania, więc pewnie bym wszamała ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie podoba mi sie to polaczenie - dorzucam przepis do ulubionych i przy okazji poszaleje! :)
    Kasiu - ano sa 'przyjaciele', sa 'partnerzy', sa 'narzeczeni', sa 'zaspokajacze dochadzacy czasowo', a niech bedzie i 'kolega'! Hi hi... :):):))))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra, to może wyjaśnię ;) Darek to kolega mamy z pracy, z którym przy okazji ja się poznałam i tego dnia akurat jechaliśmy razem na wycieczkę rowerową.

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię z płatków owsianych błyskawicznych(wymieszanych z mąką)lub z mąki owsianej . Takie jest najlepsze!
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo... taka kruszonka bardzo mi się podoba :) I pasowałaby do bananów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, koniecznie muszę wypróbować ją z bananami :)

      Usuń
  7. W takiej wersji jeszcze nie probowała. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Emma, połączenie smaków świetne :) dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kwaskowate kiwi, słodka gruszka i egzotyczny kokos: różne smaki i tekstury - crumble jak znalazł. Pozdrowienia od Pumby ;)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).