czwartek, 21 czerwca 2012

Makaron, mozzarella i oliwki. Szybka sałatka.



Lubię sałatki. Są idealną alternatywą dla kanapek na drugie śniadanie do szkoły, a można tam wpakować naprawdę wiele.
Napoczęta mozzarella? Najchętniej do wykorzystania w towarzystwie pomidora i bazylii. Przepis znaleziony na italianfoodforever. Dodaję parę swoich zmian i nie potrzebuję niczego więcej.
No, może tylko pudełka, żeby do niego wpadkować tę sałatkę i zabrać ze sobą :).

Sałatka makaronowa z mozzarellą /1 porcja/:
  • 40 g makaronu
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • kilka sztuk (~10) oliwek*
  • średni pomidor
  • łyżka posiekanej natki
  • kilka posiekanych listków bazylii
  • łyżka posiekanego szczypiorku
Dressing:
  • łyżka oliwy z oliwek
  • niepełna łyżeczka octu winnego
  • ząbek czosnku**
  • sól
  • pieprz
*ja wolę zielone, ale mogą być równie dobrze czarne
**pominęłam, ponieważ sałatkę brałam do szkoły, a to rozumie się samo przez się ;)

Makaron ugotować al dente. 
Ugotowany makaron przelać zimną wodą, dodać oliwki, pokrojone w kostkę pomidora oraz mozzarellę, posiekaną bazylię, natkę i szczypiorek. Wymieszać wszystkie składniki dressingu i polać nim sałatkę. 

4 komentarze:

  1. takie 2 śniadanie to ja rozumiem :d ale znając życie jak przyniosłabym ją do szkoły to ewentualnie oliwki by mi zostały bo resztę zjedliby inni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zwiekszam porcje i mam obiadek jak marzenie ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis :)
    bardzo podoba mi się Twój blog, dodaję do obserwowanych :D

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).