czwartek, 14 lipca 2011

Bananowe placuszki na śniadanie z domowym jogurtem straciatella.


Rozglądam się po kuchni i widzę banana, który jest już tak dojrzały, że leży w lodówce od kilku dni, mąkę pełnoziarnistą, której kuzynka nie zużyje po moim wyjeździe, kefir, który został otwarty, ale nie wypity do końca, jogurty naturalne, które zobowiązałam się zjeść do końca mojego pobytu i gorzką czekolada, kupioną specjalnie dla mnie.
Los sam skazał mnie na te placuszki ;).
Proste, a pyszne - bananowe placuszki z jogurtem naturalnym, który przerobiłam na jogurt straciatella :).

Bananowe pancakes /1 porcja/:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kefiru (lub maślanki)
- jajko
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- banan

Wymieszać wszystkie składniki, aby powstała masa o konsystencji kwaśnej, gęstej śmietany. Dodać pokrojonego w paski banana. Odstawić na 10 minut (można pominąć, ale tak placuszki wychodzą bardziej puszyste) i smażę na dobrze rozgrzanej patelni.


Domowy jogurt straciatella /1 porcja/:
- 150g jogurtu naturalnego
- pasek gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki kakao
- płaska łyżeczka cukru (u mnie brązowy)

Czekoladę drobno posiekać i dodać do jogurtu wraz z cukrem i kakao. Wymieszać i zajadać :).

7 komentarzy:

  1. Muszę zrobić taki jogurt, pyszny musi być. Smak stracciatella znam tylko z lodów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo często robię te placki, kiedy nie mam pomysłu na śniadanie to właśnie one najszybciej przychodzą mi do głowy. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne jest takie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam dzisiaj bardzo podobny przepis, tylko dodałam mąke razową (do wypieków chleba). Naleśniki wyszły na prawdę smaczne, ale troszkę za mało słodkie (następnym razem dorzucę słodzik :) ). Ciasto starczyło mi na ledwo co 6 małych placków, było go niewiele i ciągle zastanawiam się jak Ty to robisz, że zawsze wychodzi ci 8 :) Ja nakładałam mniej więcej 1,5 dużej łyżki na sztukę i mocno to rozsmarowywałam na patelni. Podałam też z mniej kalorycznym dodatkiem- zamieniłam straciatelle na jogobellę light. Dzięki za inspirację!

      Usuń
    2. poprawka, 7 placków ;) jak mi wychodzą.. może moje placki też są małe ;)? nigdy się nad tym nie zastanawiałam, po prostu smażę nie patrząc na wielkość. mieszczą mi się po 2 na patelni o śr. 24 cm.
      do tej pory dawałam też 1-1,5 łyżki na placka, ale teraz daję dwie, smażę grubsze, ale mniej (5-6 sztuk).
      cieszę się, że smakowały :)

      Usuń
  4. Czy kefir można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym? W sumie ma podobną konsystnencję, myślisz że tak też by wyszły?

    Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurt jest znacznie gęstszy, na kefirze czy maślance placki mają jednak specyficzny smak, ale jeśli nie masz lub nie możesz jeść tych produktów, to możesz spróbować z jogurtem (możliwe, że będzie trzeba dodać odrobinę mleka). :)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).