Danie trochę czasochłonne, ale cieszy nie tylko oko, lecz także zachwyca zapachem (przypominającym dobrą, włoską pizzę), aromatem i, przede wszystkim, smakiem.
Szczególnie polecam wielbicielom dań z dużą ilością zapieczonego sera :)
Pomidorowa zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą /2-4 porcje/:
- 2 bakłażany
- 4 duże pomidory
- 2 kule mozzarelli (po 125g)
- parmezan
- oregano, bazylia, sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Bakłażany dokładnie umyć i pokroić w poprzek na paski o grubości ok. 0,5cm (albo nawet cieńsze). Bardzo obficie posypać solą i odstawić na 15 minut.
Pomidory obrać ze skórki, rozgnieść widelcem i przełożyć na patelnię. Podgrzać bez przykrycia, aż znaczna część wody wyparuje (ok. 15 minut). Po tym czasie dobrze doprawić sos solą, pieprzem i ziołami.
Odwodnione paski bakłażana dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem, a następnie smażyć na oliwie z oliwek przez ok. 3-4 minuty z każdej strony.
W naczyniu żaroodpornym układać po kolei: plastry bakłażana, sos pomidorowy, mozzarellę pokrojoną w cienkie plastry, znów bakłażana, mozzarellę (jeśli całość poszła na pierwszą warstwę, to ominąć ten punkt) i sos. Posypać startym parmezanem i zapiekam w 200°C przez 20 minut.
Podawać z ryżem ugotowanym al dente (u mnie brązowy).
Pyszności. Uwielbiam bakłażana.
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię, dopiero niedawno nauczyłam się go dobrze przyrządzać. Moja pierwsza próba z nim była niewypałem i na długi czas byłam zniechęcona. Potem jednak poczytałam trochę o tym, jak go przygotowywać i posmakował mi. :)
OdpowiedzUsuńTakiej zapiekanki chętnie bym spróbowała, bo uwielbiam ciągnący się kilometrami ser :)
o, widzę że typowo włoskie smaki ;). musi być naprawdę pyszne.
OdpowiedzUsuńEmmo, dziękuję za miłe słowo i uznanie. Dopiero teraz zauważyłam ten komentarz, chociaż staram się regularnie sprawdzać najnowsze ;-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą w stu procentach - bakłażana, podobnie jak szpinak, trzeba umieć przyrządzić, aby wydobyć z nich właściwy smak i aromat. Cieszę się, że Ci się udało i życzę więcej takich kulinarnych sukcesów!
Ja smaze baklazana wczesniej posolonego itd. na patelni grilowej nastepnie polewam oliwa z oliwek wycisnietym czosnkiem i zielona pietruszka. jest naprawde przepyszne
OdpowiedzUsuń