Mała wariacja na bazie zwykłej owsianki, która zmieniła ją w zupełnie inną, bo zielną, jakby wytrawną, ale dalej owocową. W dodatku świetnie orzeźwiającą latem (soki miętowo-jabłkowe zawsze były najlepsze na wakacjach!). Polecam :)
Miętowa owsianka z jabłkiem /1 porcja/:
- 5 łyżek płatków owsianych
- szklanka mleka (u mnie sojowe)
- garść listków świeżej mięty
- średnie jabłko
- garść orzechów brazylijskich
- łyżeczka siemienia lnianego
- łyżeczka miodu
- dodatkowo: 2 łyżki serka wiejskiego
Płatki zalać wieczorem 3/4 szklanki mleka. Rano przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu przez chwilę, a w międzyczasie zmiksować resztę z umytymi listkami mięty. Dodać do gotujących się płatków wraz z pokrojonym jabłkiem i gotować do osiągnięcia kremowej konsystencji.
Przełożyć do miski, dodać posiekane orzechy, uprażone siemię lniane i serek wiejski. Przed podaniem udekorować listkiem mięty.
no proszę. mam na tarasie całą doniczkę mięty i od jakiegoś czasu zastanawiam się do czego ją wykorzystać :D. brzmi smacznie i w sam raz na taką pogodę :)
OdpowiedzUsuńa co z siemieniem lnianym? kiedy i jak używać?
OdpowiedzUsuńfaktycznie, zapomniałam umieścić go w przepisie ;)
OdpowiedzUsuńjuż poprawione.
Pyszna wariacja. Najlepsza z rozpuszczoną czekoladą ^^ <3
OdpowiedzUsuń