Nie jestem wegetarianką, nawet wręcz przeciwnie ;)
Staram się jednak urozmaicać. I z tego właśnie powodu postanowiłam wypróbować te oto kotlety z kaszy jaglanej i warzyw. Smakują wyśmienicie, więc bardzo polecam wegetarianom oraz tym, którzy czasem chcą zjeść coś niemięsnego, ale równie pysznego :).
Kotlety jaglano-warzywne /2 porcje/:
- 80g kaszy jaglanej
- 350g cukinii
- 1 łyżeczka curry
- szczypta kurkumy
- 350ml wody
- ząbek czosnku
- jajko
- dowolne zioła (u mnie oregano, bazylia, koperek i natka pietruszki)
- 2 łyżki tarteego dowolnego sera
- łyżka otrąb
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Zagotować wodę z curry i kurkumą. Wsypać kaszę jaglaną i gotować, aż wsiąknie całą wodę (ok. 20 minut).
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce. Posypać 1/2 łyżeczki soli i zostawić na durszlaku na 30 minut.
Po 30 minutach odcisnąć dobrze cukinię. Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekany w drobną kostkę czosnek. Podsmażyć chwilę i dodać cukinię. Po ok. 3 minutach dodać kaszę jaglaną i zioła. Doprawić pieprzem oraz (w razie potrzeby) solą do smaku.
Zdjąć z ognia, dodać jajko, otręby i ser. Dokładnie wymieszać i wstawić masę na około 40 minut do lodówki (dzięki temu zgęstnieje).
Po tym czasie uformować kotlety i smażyć na oleju lub upiec: posmarować tłuszczem za pomocą pędzelka, ułożyć na blasze i piec w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.
Ja podałam z pieczonymi ziemniaczkami pomidorami ze śmietaną i bazylią, ale świetnie mogą smakować także w bułce, jako wegetariańska i zdrowsza odmiana burgera.
Źródło przepisu: makaronirodzynka
Ja jem mięso jakieś 3-4 razy w tygodniu, więc bardzo lubię takie obiadki :) I jak smakowało?
OdpowiedzUsuńByło rewelacyjne, bardzo ostre, ale to główna zaleta całego dania.
OdpowiedzUsuńJa pisząc o tym, że staram się jeść mięso 2 razy dziennie miałam także na myśli szynkę na kanapkach, niekoniecznie kawał mięsa ;).
ciekawie sie zapowiadaja te kotleciki:) chetnie bym sobie takie zjadla:)
OdpowiedzUsuńPo przepysznym zdrowym ciescie marchewkowym nadeszla pora na cos obiadkowego z Twojego bloga. Poniewaz stalam sie niedawno fanka kaszy jaglanej, przepis ten przypadl mi b. do gustu. Jestem po pierwszym skosztowaniu!!! Wspaniale kotleciki. Do tego pomidorki z kremem balsamico. Zdrowy miod w gebie! Dodam od siebie, ze masa nadaje sie rowniez na burgery. Z odrobina musztardy i pelnoziarnista buleczka beda sie wspaniale komponowac. Dzieki!
OdpowiedzUsuńOj sorry ... jakos nie zauwazylam, ze Ty rowniez pisalas o tych burgerach ;-)
OdpowiedzUsuń