niedziela, 15 kwietnia 2012

Wegańskie śniadanie. Kokosowy kuskus z migdałami.


Wegańskie jedzenie nie jest takie złe :).
Uwielbiam połączenie kokosa i migdałów - niczym raffaello. Tutaj, pomimo niewielkiej ilości kokosa, jest on bardzo wyczuwalny. Dzięki temu całość jest dość słodka, więc można pominąć syrop klonowy choć... czemu by sobie nie osłodzić życia na początek dnia?
W dodatku w doborowym towarzystwie :).



Kokosowy kuskus z migdałami /1 porcja/:
  • 50 g kuskusu
  • 70 ml mleka kokosowego (można dać 100, ale ja tyle nie miałam ;))
  • małe jabłko
  • odrobina wody
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • garstka migdałów
  • łyżka płatków migdałowych
  • łyżeczka syropu klonowego
  • szczypta soli
W emaliowym rondelku zagotowuję mleko kokosowe z odrobiną (ok. 2 łyżki) wody i solą. Ściągam z gazu i wsypuję kuskus, odstawiam na 5 minut do napęcznienia. 
W międzyczasie na patelni prażę wiórki kokosowe i duszę pokrojone w kostkę jabłko. 
Napęczniały kuskus spulchniam widelcem, dodaję migdały, uduszone jabłko i wiórki kokosowe. Przekładam do miseczki, posypuję płatkami migdałowymi (ja je wcześniej podprażyłam) i polewam syropem klonowym. Życzę smacznego!


źródło przepisu: tastespace

15 komentarzy:

  1. Zapowiada się pysznie (też kocham takie rafaellowe klimaty ;p), ja u siebie zrezygnowałabym z syropu, bo nie przepadam za nadmiarem słodyczy, ale migdały... migdały! Cudo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuskusu w ten sposób jeszcze nie jadłam, super pomysł!
    Niuchający piesek mnie rozwalił :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wegańskie jedzenie jest pycha! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piesek to mały słodziak :) A śnaidanie wegetariańskie jak najbardziej. Kokos jest wyjątkowo smakowity po podprażeniu, sama jestem wielką fajnką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Twoją psinkę! <3
    Śniadanie mnie kusi :D

    OdpowiedzUsuń
  6. wegańskie jedzenie jest pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chęcią zjadła bym takie śniadania, apetyczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kus kus na śniadanie?. Co za genialne odkrycie!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajna ta kaszka, ja rzadko ją jadam, chyba przez to, że raz się do niej zraziłam, może pora się pojednać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mogę wiedzieć, czemu się zraziłaś? :)
      Dla mnie to najlepsza kasza i nie wyobrażam sobie, że mogłaby nie wypalić w jakimkolwiek zestawieniu ^^

      Usuń
  10. Jak dla mnie rewelacja, bo uwielbiam kuskus, ale zawsze jem go na wytrawnie, muszę więc spróbować w końcu na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. przepadłam ostatnio za kokosem

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapewne tak pięknie pachniało, że nawet psina się nie mogła oprzeć :D Pożywne i fajne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).