sobota, 21 lipca 2012

Moje pierwsze. Kurki, ricotta i naleśniki.


Właściwie, to z tych trzech "moje pierwsze" są tylko kurki, ale już wiem, że wyśmienicie komponują się z ricottą jako farsz do naleśników. Podobno świetne są też w jajecznicy, więc czekam tylko na nową dostawę wiejskich jaj i zaraz będę próbować :). Znacie jeszcze jakieś ciekawe przepisy z udziałem tych wyśmienitych grzybków?
Chętnie poznam w komentarzach pomysły na wykorzystanie ich, a tymczasem zapraszam na przepyszne naleśniki, które zaserwowałam sobie na śniadanie z okazji Naleśnikowej Soboty.


Naleśniki z ricottą i kurkami /1 porcja/:

Ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki
  • jajko
  • ok. 1/2 szklanki mleka (+ ew. trochę do odpowiedniej konsystencji)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować (dodając proszek na końcu) i smażyć na oleju lub dobrze rozgrzanej teflonowej patelni. 

Farsz:
  • 150 g ricotty
  • szklanka kurek
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • świeża bazylia
Kurki obrać, umyć i dokładnie osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i smażyć grzyby przez kilka minut. Skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, ostudzić, kilka kurek zostawić do dekoracji, a resztę wymieszać z ricottą. Rozłożyć farsz do naleśników, zawinąć i udekorować pozostawionymi wcześniej kurkami oraz listkami bazylii. 



12 komentarzy:

  1. Mi dzisiaj kurki przysłużyły razem z mielonym indykiem i cebulką jako wkładka do wydrążonej, zapieczonej cukini (od sąsiadów!) - pychota! polecam! ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam farsze na bazie ricotty ;) musze sprobowac w wersji z kurkami, zdjecia bardzo apetyczne ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. a mi zawsze naleśniki wychodzą za grube xd i łamią się przy zwijaniu.
    a kiedy są odpowiednio cienkie, to są za suche. a tam, ja tak się nie bawię! xd

    ale te Twoje... ach, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rany, wygląda fantastycznie, muszę takiego zjeść, muszę!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pychaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa♥

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! pięknie wyglądają! zachęcam do wzięcia udziału w mojej akcji na durszlaku poświęconej kurkom :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku jak to wszystko pięknie wygląda, ja dopiero zaczęłam swoją przygodę z blogowaniem i muszę przyznać że twój blog jest dla mnie wielką inspiracją. Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pychaaaaa...skoczę do Lidl po ricottę i wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wyglądają, muszą być przepyszne :) Dodaję bloga do obserwowanych, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. KURKI! Uwieelbiam <3 Ricottę z resztą też

    OdpowiedzUsuń
  11. u mnie właściwie zawsze naleśniki są na słodko... czyli tyle dobrych rzeczy mnie omija!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).