Ostre danie z wyraźnym smakiem kuminu. Wywodzi się ono z Turcji i, pomimo dodatku rodzynek oraz orzechów, wcale nie jest słodkie.
Dressing na bazie jogurtu idealnie się z nim komponuje.. Dodatkowo chłodzi pomiędzy kęsami, gdyż potrawa jest naprawdę mocno pikantna.
Kurczak z ryżem, bakaliami i kuminem /2 porcje/:
- 250g piersi z kurczaka
- woreczek ryżu brązowego
- pół papryki (użyłam 1/4 czerwonej i 1/4 zielonej)
- duży ząbek czosnku
- 2 średnie pomidory
- 1/2 szklanki wywaru drobiowego
- 20g rodzynek
- 20g orzechów (u mnie migdały)
- natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki szafranu
- szczypta harissy
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- płaska łyżeczka kuminu
Podałam z jogurtem wymieszanym z kuminem. Danie można posypać natką, ja jednak o tym zapomniałam ;).
źródło przepisu: filozofiasmaku
Widzę, że interesuję Cię kuchnia z całego świata:-) Ciekawe smaki:-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie kurczaka i rodzynek i ogólnie takie słodko-wytrawne połączenia. Świetne danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania. Jak smakuje szafran? Nigdy go nie próbowałam
OdpowiedzUsuń@ kikimora: szczerze mówiąc nie zastanawiałam się nad tym, a w tym daniu przy takiej palecie przypraw nie wyczułam jego smaku. Wiem jednak, że jak dolałam do mięsa i warzyw bulion z szafranem, to po kuchni rozszedł się bardzo przyjemny zapach :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciekawe połączenia. Zawsze to jakieś urozmaicenie. ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, przepyszne! :) Danie bardzo przypadło mi do gustu, pewnie dlatego, że uwielbiam kumin, a tutaj jego nuta była wyraźnie wyczuwalna. Rodzynki nadały przyjemnej, delikatnej słodyczy, która świetnie komponowała się z ostrą harissa :) Czy mogłabyś polecić mi inne dania z kurczakiem z Twojej strony, które szczególnie Ci smakują i które są podobne do tego? Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń