poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Wariacja na bazie prostego dania, czyli makaron ze szpinakiem i kurczakiem oraz...


...aromatem niestandardowych dodatków, a dokładnie pistacji i sera pleśniowego.
Uwielbiam połączenie makaronu ze szpinakiem i delikatnym mięsem z piersi kuczaka. Spodziewałam się więc, że ten eksperyment będzie udany i... nie zawiodłam się :). Kobieca intuicja!

Makaron z kurczakiem, szpiankiem i serem pleśniowym /2 porcje/:
  • 2 porcje makaronu (u mnie pełnoziarniste tagliatelle)
  • pojedyncza pierś z kurczaka*
  • 3/4 paczki mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek sera z przerostem niebieskiej pleśni
  • garść pistacji
  • olej
  • harissa
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
Makaron gotuję al dente. Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam harissą (chilli) i solą oraz podsmażam na oleju. Odkładam na talerzyk i na patelnię wrzucam szpinak. Gdy nieco rozmarznie, doprawiam pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Duszę do całkowitego rozmrożenia. Dodaję kurczaka, pokruszony ser pleśniowy, makaron i pół garści pistacji. Mieszam i rozkładam na talerze.
Podaję posypane resztą pistacji.


6 komentarzy:

  1. dawno nie jadłam makaronu ze szpinakiem... a to przecież jedno z moich ulubionych dań!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatek orzechów w makaronach sprawdza się doskonale, a ser pleśniowy tworzy pyszny sos. Pycha ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Obiadowe cudo makaronowe! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. robię coś podobnego, tylko jeszcze ze śmietanowym sosem. pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się bardzo, że smakowało! :D

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).