Tęskniłam za takimi, a pod koniec czerwca obiecałam i sobie, i Wam, że w wakacje pancakes będą się pojawiać często, a jednak brakło czasu. Czas więc nadrobić - i tymi na słodko, i wytrawnymi.
Ten przepis to przepis-baza, polecam więc każdemu :)
Klasyczne pancakes z owocami lub warzywami /1 porcja/:
- 1/2 szklanki mąki (u mnie w.w. pełnoziarnista z trzech ziaren)
- 1/3 szklanki maślank
- jajko
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- dowolny owoc lub warzywo - pokrojone w plasterki (opcjonalnie)
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażyć na suchej patelni teflonowej z jednej strony, a gdy brzegi będą ścięte, a na powierzchni pojawią się bąbelki - ułożyć pokrojone owoce/warzywa (u mnie cukinia) i przewrócić na drugą stronę.
Podawać z ulubionymi dodatkami - ja podałam z serkiem wiejskim i domowym masłem kokosowym.
PS
Pancakes można oczywiście usmażyć bez żadnych dodatków w postaci owoców czy warzyw - jeśli ciasto będzie odpowiedniej konsystencji (mniej więcej jak gęsta śmietana), to również powinny wyjść pulchne, jednak ja zdecydowanie preferuję takie :)
fajne pancakes, takie równiutkie:), no i fajne dodatki
OdpowiedzUsuńZawsze robiłam właśnie na maślance, a ostatnio znalazłam przepis z mlekiem i chyba nawet bardziej mi podchodzą ;) mimo, że myślałam, ze nie wyjdą, patrząc na konsystencje ciasta.
OdpowiedzUsuńAle do tych maślankowych mam mimo wszystko sentyment :]
Pancakes to moje ulubione śniadanie! ;-)
OdpowiedzUsuńOstatnio przerzuciłam się na te z kefirem. Ale faktycznie maślankowe mają w sobie to coś. ;)
A kanapki z masłem i dżemem ubóstwiam <3 Sama nie rozumiem jak mogłam jeść kiedyś z samym dżemem. ;p
OdpowiedzUsuńPonoć nutella smakuje o wiele lepiej na kanapce z masłem, ale tak jeszcze nie próbowałam. ;-)
oo pancakes uwielbiam :) nie robiłam jeszcze tradycyjnych, zawsze z dodatkami :D
OdpowiedzUsuńco to za mąka, o której piszesz? ;)
OdpowiedzUsuń@ audrey: Lubelli, do wypieku chleba. Nie jest jednak na niej napisane "chlebowa", czyli nie jest z pełnego przemiału, za to wyraźnie widać (i na opakowaniu, i w jego wnętrzu ;-)), że jest ona pełnoziarnista.
OdpowiedzUsuńA te trzy zboża to pszenica, żyto i orkisz.
Szkoda, że nie mogę spróbować tego pysznego masła. Ja mam teraz masło z Rossmanna, jest pyszne i tak. :)
OdpowiedzUsuńNie widziałam nigdzie tej mąki, pyszna musi być ^^
@ kikimora: ja też jej wcześniej nie widziałam, to podobno nowość. Zresztą poszłam do sklepu po pszenną razową, a że nie było, to wróciłam z tą ;-).
OdpowiedzUsuńW jakim mieście w Tunezji byłaś? Ja w zeszłym roku byłam w Hammamecie Yasmine. I na śniadania też wybór był ogromny. ;) Chałwę co prawda podawali tylko do obiadu, ale jaka była pyszna, zwłaszcza ta pistacjowa. :D Ze śniadań najlepiej zapamiętałam sobie trufle kakaowe... Mniam. :)
OdpowiedzUsuńA placuszki wyglądają bardzo apetycznie! :) Pozdrawiam!
@ Talvi: byłam w Sousse, to niedaleko Monastiru.
OdpowiedzUsuńU mnie chałwę też podawali tylko do jednego posiłku, ale właśnie do śniadania. Nie mieliśmy niestety do wyboru smaków, ale ta, którą dawali (neutralna) była rewelacyjna.
Ale przywiozłam do Polski pudełko orzechowej i była (już jej nie ma ;-)) naprawdę bardzo dobra.
Ja niestety nie miałam trufli, ale chyba zapamiętam najlepiej ten chudy serek biały z mleka koziego i krowiego, był bardzo miękki i słodki, najlepsze kanapki były właśnie z jego grubą warstwą i pieprzem lub na słodko - z dżemem. Mmmmm :).
bez oleju czy masla ?
OdpowiedzUsuńBez, takie placki najlepiej smakują (przynajmniej mi, chociaż zauważyłam, że nie tylko) smażone na suchej patelni.
OdpowiedzUsuńoho, nie sadzilam, ze ktos odpowie. dziekuje
OdpowiedzUsuńto fajnie, nawet bardzo. oleju, maslo, sayonara !
Właśnie skończyłam jeść powyższe pancakes'y i muszę przyznać, że są wyśmienite. Mimo, iż robiłam je po raz pierwszy w życiu! A połączenie ich z moją największą miłością- masłem orzechowym- niebo w gębie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCudo, cudo i jeszcze raz cudo. ^^
OdpowiedzUsuńTylko, że dodałam trochę więcej mąki i więcej maślanki (bo zrobiłam 2 porcje :), ale dałam jedno jajko i tak) oraz i dodałam jedną tabletkę słodzika. A podałam z dżemem truskawkowym nisko słodzonym. :)
Zakochałam się w dżemie figowym, przywiozłam sporo słoiczków, których już oczywiście nie ma :) I polecam jeszcze dżem kaktusowy jakbyś miała kiedyś okazję spróbować, równie smaczny :)
OdpowiedzUsuńMimo, iż próbowałam wielu 'wariacji' na temat pancakes to klasyka to jednak klasyka <3
Madzialeno, opublikowałam już na blogu wiele śniadań z dżemem figowym i kaktusowym, w mojej szafce czeka jeszcze daktylowy. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo spodobał mi się Twój blog i przepisy. Wszystko wygląda smakowicie! Na pewno wpróbuję przepisy, chociaż obecnie jestem na redukcji i wolałabym naleśników unikać, ale jak przejdę na utrzymanie to będę robić sobie takie cudeńka! Truno mi uwierzyć, że z takiego przepisu, tylko jednego jajka wyszło tyle naleśników! Co robisz, że każdy z nich ma identyczny kształt? :)
Usuńhmm, jakoś same wychodzą ;) zawsze smażę po dwa na patelni i staram się, by były mniej więcej takie same. choć, przyznaję, nie zawsze są ;)
Usuńco do redukcyjnych śniadań - przecież one mają dawać kopa! nie żałuj sobie, pancakes z tego przepisu (bez dodatków) mają ok. 330 kcal. zjedz je z jabłkiem prażonym z cynamonem i odrobiną jogurtu czy serka wiejskiego - wyjdzie idealne śniadanie detetyczne, a w ciągu dnia bez problemu je spalisz. :)
Na takie kaloryczne śniadania nie mam za dużo czasu :) Chyba, że w weekendy, kiedy śpię do 14 :D Ale na pewno wypróbuję, może w poniedziałek, żeby polepszyć sobie nastrój po cięzkim spr :)
UsuńDziękuję za pomocne rady :) Ciekawi mnie czy ty codziennie zajadasz się takimi smakołykami, pilnujesz bardzo diety i jak to wpływa na Twoją wagę i samopoczucie?
codziennie, jedzenie to jedna z największych przyjemności w życiu i nie wolno jej sobie odmawiać, o ile tą przyjemnością nie są różne fast foody itp.;)
Usuńna samopoczucie wpływa bardzo dobrze, mam dużo energii i dobrego nastawienia do świata; a jeśli mówiąc 'dieta' masz na myśli po prostu sposób żywienia, a nie odchudzanie, to jest ok, waga nie rusza się w żadną stronę i chcę, aby tak zostało. ;)
Czy zamiast jajka można dać dwa-trzy białka? ;) I zrobić je z mąki typ 2000?
OdpowiedzUsuńJajko możesz podmienić białkami spokojnie, często to robię, jak mam ich naprawdę za dużo :) Co do mąki, to... hm, ja robię zawsze z typem 1850, a jak robiłam z 2000 to nie wychodziły takie puszyste. Ale jak dasz 2/3 tej razowej i łyżkę pszennej jasnej, to powinno być okej :).
Usuńdzięki wielkie za odpowiedź :)
UsuńJa dzisiaj robiłam na jogurcie naturalnym, tylko zrobiłam mniej, a większe (w sumie 4 pancakes). Za to wyszły nieziemsko puszyste!
OdpowiedzUsuń