Dziś w ogóle miało nie być mięsa na obiad, miałam zupełnie co innego w planach... ciąg dalszy niebawem ;)
Z braku czasu zdecydowałam się jednak na to szybkie curry. Mleczko kokosowe nieco przytłumiło smak papryczki chilli, której dałam całkiem sporo i... w ten sposób udało mi się przygotować mniej pikantny niż zwykle, ale równie pyszny obiad. Polecam!
Curry z kurczaka /2 porcje/:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 średnie pomidory
- łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypta chilli, imbiru, curry
- sól, pieprz do smaku
Podawać z ryżem ugotowanym al dente.
fajne smaki:)
OdpowiedzUsuńświetny kolor:)
OdpowiedzUsuńNie boisz się jeść prawie codziennie kurczaka? Jego mięso jest zdrowe, ale teraz bardzo trudno o naturalnego kurczaka, 90% tego, co mamy w sklepach jest pędzona jakimiś hormonami i innymi świństwami...Szkoda zdrowia:)
OdpowiedzUsuńwidzę, że nie tylko ja mam w tym tygodniu ochotę na dania z nutą kokosową :)
OdpowiedzUsuńKocham curry kokosowe. Boski przepis!
OdpowiedzUsuń@ Anonimowy: wszystko jest niezdrowe, gdyby tak zwracać uwagę na każdy jeden składnik w każdym produkcie, to nic nie nadawałoby się do jedzenia, bo warzywa i owoce - GMO, mięso - zwierzęta sztucznie pędzone, jogurty i nabiał - konserwanty, "ulepszacze" ...i tak dalej. ;)
OdpowiedzUsuńEmma masz rację, nie warto zaprzątać sobie tym głowy...a mięso jak najbardziej powinno się znaleźć w codziennej diecie, chociażby ze względu na białko :)
OdpowiedzUsuńa przepis zapiszę, marzy mi się taki obiad od jakiegoś czasu :)
No niby tak, ale co za dużo to niezdrowo, ja bym nie mogła dzień w dzień kurczaka jeść:D Organizm potrzebuje przecież pewnego urozmaicenia, różnych składników i w ogóle:)
OdpowiedzUsuń@ Anonimowy: jak się coś lubi, to się je tego więcej. Ja np. nie mogłabym dzień w dzień jeść karkówki, bo za nią nie przepadam, ale 1-2 razy w tygodniu chętnie zjem na obiad rybę/wieprzowinę/wołowinę lub wegetariańskie danie.
OdpowiedzUsuńJeśli nie dodam koncentratu to będzie wielka zbrodnia? ;) Bo nie przepadam za bardzo..
OdpowiedzUsuńTo raczej dość ważny składnik, ale nie najważniejszy, więc możesz spróbować bez i dać znać, jak smakowało :)
Usuń