niedziela, 6 listopada 2011

Jesień. Jabłka, cynamon i scones.


Mało brakowało, a moje dzisiejsze śniadanie wyglądałoby zupełnie inaczej. Czemu? Hmm... krótko mówiąc, wychodzi ze mnie leń ;).
Wieczorem zastanawiałam się, jakie leniwe śniadanie mogę rano zjeść.
Padło na scones. Ale one tak długo będą się piekły... Nie, lepiej kanapki. Albo może scones... Zdanie zmieniłam chyba z 5 razy, ale położyłam się z myślą, że zrobię te angielskie bułeczki.
Rano wstałam z myślą "nie, jednak kanapki". Poszłam do kuchni i, jakoś odruchowo, chwyciłam za mąkę, proszek do pieczenia... ;)
Były idealne, szkoda, że zrobiłam je dopiero teraz, bo zbierałam się już chyba z pół roku.
Chyba nie muszę mówić, że najlepiej smakują gorące?


Korzenne pełnoziarniste scones /1 porcja, 2 bułeczki/:
  • 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej jasnej (użyłam tortowej)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżka cukru
  • szczypta soli
  • duża łyżka masła/margaryny
  • łyżka jogurtu naturalnego 
  • ok. łyżka mleka
  • łyżka rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu mielonego
  • szczypta imbiru
  • szczypta mielonych goździków

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i przyprawami. Następnie mieszam dokładnie z miękkim masłem/margaryną i dodaję jogurt, mleko oraz rodzynki*. Wyrabiam elastyczne ciasto (w razie potrzeby daję więcej jogurtu lub mąki). Formuję dwie bułeczki, układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C i piekę przez 15-20 minut z włączonym termoobiegiem. 

*Lub pokrojone w drobną kostkę jabłko.

Podałam z serkiem wiejskim i jabłkiem prażonym z powyższymi przyprawami.


19 komentarzy:

  1. :D właśnie się pieką :D i będą na jutrzejsze śniadanko :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę się w końcu wziąć za jakieś ciekawe śniadania:) Trochę mi się nie chce przeważnie;) Zdecydowanie takie scones są warte tego, żeby się przemóc:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zawsze daję do scones więcej masła, wychodzą o wiele pyszniejsze.
    Ćwiczenia siłowe już dają jakieś efekty;)?
    Mam nadzieję że się pochwalisz;)

    OdpowiedzUsuń
  4. @ Siaśka: pokrojone jabłko po prostu zasypałam przyprawami i prażyłam na suchej patelni. Można dosypać też łyżeczkę cukru, wtedy będą wilgotniejsze, bo ten się skarmelizuje.
    Daj znać jak smakowały scones na drugi dzień, bo nigdy nie widziałam, żeby jeść je inaczej, niż od razu po upieczeniu ;).

    @ Anonimowy: ja niestety żadnych na razie nie widzę, ale może dlatego, że widzę się codziennie ;). Mogę zapytać kim jesteś, że wiesz o moich treningach? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. dam na pewno :D ja dałam serek homo do środka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Scones sa idealne na leniwe sniadania - i wbrew pozorom wcale nie pieka sie jakos strasznie dlugo :) A jablka i cynamon to para doskonala.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast cukru można użyć słodzika w tabletkach?

    OdpowiedzUsuń
  8. kojarzę Cię z wizaz.pl ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. @ Anonimowy: nigdy nie próbowałam zastępować w wypiekach cukru słodzikiem, ale myślę, że nie ma przeciwwskazań :).

    @ Anonimowy: ach, to wszystko jasne ;).

    OdpowiedzUsuń
  10. Koniecznie muszę spróbować! Prezentują się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszły pyszne.Piekłam razem z moim 3 - letnim synkiem, który teraz wcina, aż mu się uszy trzęsą:-). Nie miałam mąki pełnoziarnistej, dałam tortową, ale z dodatkiem łyżki otrąb.Zamiast rodzynek żurawina.Szybkie i pyszne.Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis super :) Ja zamiast cukru użyłam miodu i też były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Hej :) Zrobiłam dziś rano.
    Zacznę od tego, że użyłam pół na pół mąki orkiszowej razowej i tradycyjnej jasnej tortowej, a rodzynki zamieniłam na kilka kostek jabłka.
    No i nie wyrosły...
    Ale nie szkodzi, bo smak wszystko zrekompensował!
    Smakowały dokładnie jak moje ulubione ciasteczka, które podają do kawki w kawiarence :)
    Będę chyba musiała zrobić jeszcze jedno podejście, ale na samej białej mące... Nie wszystko może być zdrowe (:
    A- wracam do pytania o granolę. Lepsza ta z mlekiem kokosowym czy z masłem orzechowym? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłko puszcza sok - możliwe, że dlatego nie wyrosły, bo moje też były nieco "zbite". Z mąki w 100% jasnej wyjdą na pewno bardziej puszyste, ale sugeruję najpierw wymienić tylko jabłko na suszony owoc - powinno być lepiej :)

      Co do granoli... nie mam pojęcia, mi smakowały obydwie, ta z mleczkiem kokosowym była bardziej "soczysta" (o ile granola może taka być) i tę częściej też powtarzałam :)

      Usuń
  14. Myślisz, że wyjdą bez masła? :) Nie to, że nie używam, po prostu nie mam a strasznie chciałąbym zrobic:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą niestety się nie udać, ale myślę, że jak zastąpisz masło 1-2 łyżeczkami oleju, to powinno być ok :)

      Usuń
  15. A ile mleka? :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).