Znów zachciało mi się wytrawnych naleśników na obiad. Były już meksykańskie, teraz czas odwiedzić Grecję.
Bazowałam na głównych składnikach sałatki greckiej i wyszło po prostu cudownie. Powtórzę je na pewno, ale chyba dopiero jak skończą mi się wszystkie pomysły na wytrawne naleśniki, bo takowych mam jeszcze masę do wypróbowania ;).
Składniki na 2 porcje:
ciasto:
- szklanka mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
- szklanka mleka
- szczypta soli
- jajko
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
farsz:
- 300g piersi z kurczaka
- garść oliwek
- ok. 100g sera feta
- średni pomidor
- świeża bazylia
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Wszystkie składniki na ciasto miksuję i smażę cienkie naleśniki - mnie wyszło 6 sztuk.
Zabieram się za farsz: mięso czyszczę i kroję w drobną kostkę (można użyć mielonego) oraz podsmażam na rozgrzanym oleju. Dodaję pokrojoną w kostkę fetę oraz przekrojone na pół oliwki. Bazylię (ilość wg uznania) siekam drobno i również dodaję na patelnię. Doprawiam pieprzem i solą. Tuż przed nałożeniem farszu na naleśniki dodaję pokrojonego pomidora (chodzi o to, by był w całości, a nie rozpadł się podczas podgrzewania).
Nakładam farsz na naleśniki, zawijam i podaję z domowymi tzatzikami.
Bardzo fajny pomysł na naleśniki!
OdpowiedzUsuńtylko poproszę wersję bezmięsną;)
Jesteś świetna z tymi sowimi naleśnikami!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bałkańskie klimaty. I jestem psychodeliczna fanką fety end oliwek. Reasumując - kocham to danie :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne te nalesniki i zjadlabym je ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na farsz :)
OdpowiedzUsuńkiedyś włożyłam sałatkę grecką do tortilli, także takie naleśniki na pewno mi posmakują :)
OdpowiedzUsuń