Może to nieco dziwne, ale właśnie w ten sposób wykorzystałam pierwsze listki z mojej pierwszej prywatnej doniczki bazylii... :)
W wakacje robiłam owsiankę ze świeżą miętą, tym razem przyszła kolej na bazylię. Robiłam tę owsiankę już kilkukrotnie i często zamiast papryki dodawałam pomidory. A że pomidory + bazylia jest połączeniem niezawodnym, to polecam również w takiej wersji.
Owsianka ze świeża bazylią /1 porcja/:
- 6 łyżek płatków owsianych
- łyżka otrąb
- 1,5-2 szklanki mleka
- garść listków bazylii
- garść orzechów włoskich
- 1/3 dużej czerwonej papryki
- mała gruszka
- łyżeczka siemienia lnianego
- szczypta soli
Listki bazylii siekam drobno i zalewam połową szklanki mleka. Odstawiam na kilka minut.
W międzyczasie zagotowuję resztę mleka w garnku i doprowadzam do wrzenia. Dodaję płatki, otręby oraz szczyptę soli i gotuję przez około 5 minut, dodaję pokrojoną w kostkę gruszkę* i gotuję kolejne 5.
Mleko z namoczonymi listkami mięty miksuję blenderem i dodaję do owsianki. Gotuję jeszcze chwilę i ściągam z gazu.
Orzechy włoskie prażę na suchej patelni, a paprykę kroję w cienkie paski. Dodaję wraz z siemieniem lnianym do owsianki i przekładam do miseczki. Voila! :)
*Według mnie gruszka świetnie tutaj pasuje, ale jeśli obawiacie się połączeń wytrawno-słodkich, to możecie pominąć ten składnik. Wówczas całość należy gotować przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
*Według mnie gruszka świetnie tutaj pasuje, ale jeśli obawiacie się połączeń wytrawno-słodkich, to możecie pominąć ten składnik. Wówczas całość należy gotować przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
A to ciekawe, nigdy nie jadłam wytrawnej owsianki. ;>
OdpowiedzUsuńBazylia jest zawsze w moim domu i dodaję ją praktycznie wszędzie. Ale na to, żeby dodać ją do owsianki jeszcze nie wpadłam :) Ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńJesteś hardcorem! Chyba nie odważyłabym się :D
OdpowiedzUsuńooooo nie!
OdpowiedzUsuńto nie dla mnie, straszna ze mnie tradycjonalistka. ;D
ale kolor świetny.
Te jasne kawałki, które wyglądają trochę jak pokrojone ziemniaki? Takie żółtawe na płatkach owsianych.. co to jest? :>
OdpowiedzUsuńNie, to nie ziemniaki :D Gruszka, jest w składnikach :).
UsuńCiekawe połączenie smaków, chyba spróbuję kolejnego podejścia do owsianki na wytrawnie:)
OdpowiedzUsuń