wtorek, 1 listopada 2011

Wytrawna owsianka ze świeżą bazylią.


Może to nieco dziwne, ale właśnie w ten sposób wykorzystałam pierwsze listki z mojej pierwszej prywatnej doniczki bazylii... :)
W wakacje robiłam owsiankę ze świeżą miętą, tym razem przyszła kolej na bazylię. Robiłam tę owsiankę już kilkukrotnie i często zamiast papryki dodawałam pomidory. A że pomidory + bazylia jest połączeniem niezawodnym, to polecam również w takiej wersji.

Owsianka ze świeża bazylią /1 porcja/:
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • łyżka otrąb
  • 1,5-2 szklanki mleka
  • garść listków bazylii
  • garść orzechów włoskich
  • 1/3 dużej czerwonej papryki
  • mała gruszka
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • szczypta soli
Listki bazylii siekam drobno i zalewam połową szklanki mleka. Odstawiam na kilka minut. 
W międzyczasie zagotowuję resztę mleka w garnku i doprowadzam do wrzenia. Dodaję płatki, otręby oraz szczyptę soli i gotuję przez około 5 minut, dodaję pokrojoną w kostkę gruszkę* i gotuję kolejne 5.
Mleko z namoczonymi listkami mięty miksuję blenderem i dodaję do owsianki. Gotuję jeszcze chwilę i ściągam z gazu. 
Orzechy włoskie prażę na suchej patelni, a paprykę kroję w cienkie paski. Dodaję wraz z siemieniem lnianym do owsianki i przekładam do miseczki. Voila! :)

*Według mnie gruszka świetnie tutaj pasuje, ale jeśli obawiacie się połączeń wytrawno-słodkich, to możecie pominąć ten składnik. Wówczas całość należy gotować przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.


7 komentarzy:

  1. A to ciekawe, nigdy nie jadłam wytrawnej owsianki. ;>

    OdpowiedzUsuń
  2. Bazylia jest zawsze w moim domu i dodaję ją praktycznie wszędzie. Ale na to, żeby dodać ją do owsianki jeszcze nie wpadłam :) Ciekawy pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteś hardcorem! Chyba nie odważyłabym się :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ooooo nie!

    to nie dla mnie, straszna ze mnie tradycjonalistka. ;D

    ale kolor świetny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Te jasne kawałki, które wyglądają trochę jak pokrojone ziemniaki? Takie żółtawe na płatkach owsianych.. co to jest? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, to nie ziemniaki :D Gruszka, jest w składnikach :).

      Usuń
  6. Ciekawe połączenie smaków, chyba spróbuję kolejnego podejścia do owsianki na wytrawnie:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).