Jem coraz więcej wegetariańskich i wegańskich potraw, a coraz mniej mięsa... a jeszcze niecały miesiąc temu pani od biologii mówiła, że trzeba jeść mięso, żeby uzupełniać wszystkie składniki. Przerabialiśmy akurat temat żywienia. Myślałam, że wiem wiele, ale dowiedziałam się między innymi, że oczyszczona mąka pszenna to węglowodany złożone (skrobia należy do polisacharydów), a w internecie wszyscy krzyczą, żeby jej nie jeść, bo to węgle proste. Więc jak?..
Tymczasem u mnie w roli głównej soczewica. I spaghetti, które ostatnio tak uwielbiam. Niedługo kolejna wersja, choć wciąż nie będzie to mięsne bolognese.
Wegetariańskie spaghetti bolognese /2 porcje/:
- 150 g makaronu spaghetti
- 50 g czerwonej soczewicy
- 2 duże pomidory
- mała papryka lub 1/2 dużej
- marchewka
- 300 ml wywaru warzywnego
- łyżeczka suszonego oregano
- szczypta cynamonu
- pieprz
- sól
- starty ser do podania
Makaron gotuję al dente.
Paprykę i marchewkę siekam drobno i podsmażam na patelni. Dodaję obrane ze skórki i pokrojone pomidory i soczewicę oraz wlewam wywar. Doprawiam oregano, cynamonem, pieprzem i solą do smaku. Gotuję na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
Na talerz wykładam makaron, polewam sosem i posypuję serem.
źródło przepisu: makaronirodzynka
Uwielbiam to spaghetti. A co do mąki pszennej, to rzecz sprzeczna. Ja jakoś ostatnio mniej się jej "boję", bo sumie czym niby różni się od pełnoziarnistej? Zawartością otrąb, a naturalna jest i zdrowa sama w sobie :) Przecież nie ma E dodatków i ludzie jedzą ją od wieków ;p Muszę zrobić ten makaron w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńPrzepis, na który czekałam :D
OdpowiedzUsuńZaskoczył mnie trochę dodatek cynamonu, chociaż słyszałam też, że dobrze smakuje w mięsnym bolognese.
Mam pytanie - ile zapłaciłaś za soczewicę i ile gramów było w opakowaniu?
ok. 7 zł za opakowanie 500 g.
Usuńkupuję w Piotrze i Pawle :)
uu ja też miałam spaghetti z soczeiwcą, wiesz ta mąka to w żłożone, ale oczyszczone z błonnika itp. a skrobia to polisacharyd :D
OdpowiedzUsuńBiała mąka pszenna ma w sobie cukry złożone, ale są one dużo szybciej przyswajalne niż z mąki razowej, nie mówiąc o tym ile cennych składników zostaje w takiej nieoczyszczonej, zresztą pewnie dobrze o tym wiesz :)
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio jem mało mięsa, nie ciągnie mnie do niego zwyczajnie, dlatego na takie spaghetti to ja się piszę ;)
Mięsnego bolognese nigdy nie lubiłam za to takie bym chętnie zjadła! :)
OdpowiedzUsuńPowinnaś dodać w nazwie bloga '.. pyszne obiady!' :)
OdpowiedzUsuńCzęsto używam soczewicy jak "zagęszczacza" sosów. no i zamiennik mięsa. Ale zupy soczewicowej nie znoszę. Jest zbyt ciężka i niezbyt smaczna.
OdpowiedzUsuńCo do samej soczewicy - ja kupuję w Tesco za 4 złote. opakowanie ok.500 gram.
Pozdrawiam,
Wiera.
dzięki za informację, poszukam w tesco, bo to prawie dwa razy taniej. :)
UsuńA ja kupuję soczewicę w domowej spiżarni 500g za 6,90, jest to sklep ze zdrową żywnością
UsuńPochodzenie ma znaczenie.
Pozdrawiam,
Jak smakuje soczewica?
OdpowiedzUsuńhmm, pierwsze, co przychodzi mi na myśl, to groch, ale niektórzy twierdzą, że ma orzechowy posmak. mnie bardzo smakuje, zachęcam do spróbowania. na początek wybierz tę czerwoną ;)
Usuńja jem czerwoną i płaciłam 5.50 w cauflandzie :D
OdpowiedzUsuńmoże dlatego, że pełnoziarnista ma więcej składników odżywczych. zresztą podobnie jest chyba z ryżem, nie? ostatnio nawet bardziej mi smakuje biały niż brązowy, zresztą brązowy np. do risotto się nie nada.
OdpowiedzUsuńwarzywne bolognese próbowałam już z kotletów sojowych, ale to zapowiada się dużo lepiej :) napiszę, jak wypróbuję!
Z ostatniej chwili! Kupiłam dzisiaj soczewicę w Tesco. Trochę podrożała - kosztuje mniej więcej 4,75.
OdpowiedzUsuńTo tak, żeby informacje były rzetelne.
Pozdrawiam.
Wiera
moja soczewica czerwona 4,59 - carrefour ;)
OdpowiedzUsuńdziś na obiad te oto spagetti!
Witaj
OdpowiedzUsuńMożesz podać ile to pół szklanki :) Bo szklanka szklance nie równa :)
125 ml.
UsuńW przepisach zawsze ma się na myśli standardową szklankę o pojemności 250 ml. ;)
Spaghetti zrobiłam, tylko lekko zmodyfikowane z braku składników. Wyszło przepyszne :). Świetny przepis.
OdpowiedzUsuń