sobota, 12 maja 2012

Nowa kokilka? No to robimy bananowo-kokosowy wypiek owsiany!


Jak obiecałam wczoraj na blogu śniadaniowym, dziś dodaję przepis na mój pierwszy wypiek śniadaniowy. Może trochę przypomina owsiankę pieczoną, dla mnie jednak ma zbyt zbitą konsystencję, by go tak nazywać.
Wypiek czerpie słodycz z banana, a wiórki kokosowe nadają jedynie delikatnego, kokosowego aromatu. Dla mnie to było za mało, więc uzupełniłam całość masłem kokosowym, ale równie dobrze pasowałyby tutaj dowolne powidła, sos czekoladowy czy klasyczne masło orzechowe.
W dodatku wypiek jest wegański, jeśli mleko krowie zastąpi się roślinnym.


Bananowo-kokosowy wypiek owsiany /1 porcja/:
  • 4 czubate łyżki płatków owsianych
  • 1/2 łyżki otrębów
  • 1/2 łyżki zarodków pszennych
  • 2 łyżki mleka (w wersji wegańskiej roślinne)
  • mały banan
  • pół jabłka
  • kilka plastrów suszonych jabłek
  • łyżka wiórków kokosowych
  • masło
W misce wymieszać płatki owsiane, otręby, zarodki i wiórki. W osobnym naczyniu rozgnieść banana widelcem, dodać mleko i połączyć z suchymi składnikami. Dodać pokrojone w kostkę jabłko (suszone i świeże) i przełożyć do wysmarowanej masłem kokilki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez minimum 25 minut.
Podawać z dowolnymi dodatkami - u mnie było to masło kokosowe i serek wiejski.


14 komentarzy:

  1. taki troche crumble ;p lubie takie cuda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Crumble? No nie wiem, crumble to owoce zapieczone pod kruszonką, a tu po kruszonce nie ma śladu ;).

      Usuń
    2. no wiem ;p ale ja mam luźne skojarzenia

      Usuń
  2. nie ma bata, jutro robię!! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla takiego śniadania warto nastawić budzik kilkanaście minut wcześniej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam już kiedyś coś takiego. No, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! Tylko muszę zdobyć naczynie na coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczona pychotka.
    Wygląda bardzo smakowicie ;) Miła odmiana.

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też chcę, ja też chcę! ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. dzisiaj zrobiłam :) nie miałam tylko masła kokosowego więc zmieszałam odrobinę serka homo nat z mlekiem sojowym, dużą ilością wiórek i miodem. dawno nie jadłam tak pysznej owsianki, dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przypomniałaś mi o wypiekach śniadaniowych, ramekiny kurzą się w szafce... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a ja jeszcze nie robilam ani wypieku owsianego ani nie zapiekalam owsianki, czas chyba to zmienic (:

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie...czy tego ramekina można zastąpić czymś innym, w czym można byłoby zapiec to np. foremka do ciasta albo jakaś miska szklana. Nie mam czegoś takiego w swoim sprzęcie AGD. A gdzie coś takiego można kupić i jaka cena?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każde naczynie żaroodporne się sprawdzi, ale najlepiej takie mniejsze :) Ja kupiłam w Nanu Nana za 4,50.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).