piątek, 18 maja 2012

Włoskie sery w polskiej kuchni. Inne kopytka.


Serek typu włoskiego (Capri lub Capresi) kojarzy mi się z ricottą, chociaż niewiele ma z nią wspólnego w smaku. No, może troszkę podobny, ale konsystencją i strukturą jest nawet twardszy od naszego polskiego twarogu. Niemniej jednak lubię go, a wychodzi taniej niż ricotta, więc kupuję. A potem nie wiem co z nim zrobić...
Widziałam już parę razy przepisy na kopytka z dodatkiem sera białego. Czemu by więc nie spróbować dodatku serka typu włoskiego? Efekt był pyszny, delikatny i nawet lekko słodki, dzięki czemu na pewno kopytka świetnie smakowałyby solo lub polane stopionym masłem (wówczas byłoby to danie wegetariańskie), ale ja podałam je z brokułami i grillowaną piersią z kurczaka. Pasowały idealnie, a minimalna nuta słodkości była naprawdę niewyczuwalna z takimi dodatkami.


Kopytka z serem typu włoskiego /1 porcja, ok. 9 sztuk/:
  • 1/3 krążka sera typu włoskiego
  • pół szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistej)
  • 3 małe ziemniaki (lub 2 średnie)
  • żółtko
Ziemniaki ugotować, rozdrobnić tłuczkiem i odstawić do wystudzenia. Następnie połączyć je na stolnicy z serem i, dopiero po otrzymaniu w miarę gładkiej masy, dodać żółtko oraz mąkę (stopniowo). Po wyrobieniu gładkiego ciasta podzielić całość na mniejsze części, zrolować dość gruby wałek, odkrajać osobne kopytka i wrzucać do osolonej i gotującej się wody. Gotować 2 minuty od wypłynięcia, cały czas pilnując, bo lubią się rozgotowywać. 


17 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś podobne, ale nasypałam za dużo mąki i w ogóle nie było czuć smaku serka. Muszę zrobić drugie podejście;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam takie, były pyszne tylko mi z kolei wyszły za miękkie nieco, troszkę się rozlazły po wodzie :) Twoje dużo ładniejsze i na pewno smaczniejsze ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis :)musze sprobowac;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczny obiad :-)
    Ja ten serek naprawdę lubię, ale z reguły wcinam go na śniadanie. Może faktycznie trzeba zmienić jego przeznaczenie...

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam kopytka, z takim serkiem muszą być równie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tez lubie te serki Capri, przepis zapowiada się pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy pomysl, ale kopytka to jednak na zawsze pozostanie danie mojej babci :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak byłam mała to uwielbiałam świeże, ciepłe jeszcze bułki z takim serem i pomidorem.
    A kopytka z nim muszą mieć intrygujący smak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie to wygląda. Muszę w końcu spróbować sera capri :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten, który poszedł do tych kopytek był kupiony na Twój przyjazd (przepis jest zaległy), więc miałaś okazję :P

      Usuń
  10. mozna zastapic serem białym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale wtedy to już będą zwykłe kopytka z serem :)

      Usuń
  11. Ciekawy pomysł, zapisuję do przepisów, które trzeba jak najszybciej spróbować.:)

    OdpowiedzUsuń
  12. a ile gram sera to 1/3 krążka? :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).