piątek, 11 listopada 2011

Banan, kawa i płatki owsiane, czyli idealne śniadaniowe połączenie.


...śniadaniowe i nie tylko - nadadzą się przecież też na przekąskę. Jednak płatki owsiane to bardzo sycący śniadniowy dodatek, kawa działa pobudzająco, a banan to duża dawka energii na cały dzień. W dodatku przygotowanie ich zajmuje jakieś 10 minut, pieczenie kolejne 20, więc batoniki są naprawdę ekspresowe.
Oczywiście można też przygotować je dzień wcześniej i drugiego dnia upiec - wyjdzie tak samo, a szybciej.
Te batoniki, wbrew pozorom, nie są chrupkie, ale przypominają bardzo zwarte placki owsiane. Sycące i lekko słodkie, więc jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki i słodycze, to dodajcie dodatkowo cukier lub miód.
Batoniki polecam z czystym sumieniem, na pewno nie raz do nich powrócę ;).

Składniki na jedną porcję (3-4 batoniki):
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • łyżka otrąb
  • łyżka mleka
  • łyżka wody
  • mały banan 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • opcjonalnie: miód lub cukier do smaku
  • odrobina oleju
  • popping amarantusowy do dekoracji
Banana rozgniatam widelcem. Do szklanki wlewam wodę i mleko oraz podgrzewam przez kilka sekund w mikrofalówce. Następnie rozpuszczam w mleko-wodzie łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i dodaję do banana. Mieszam dokładnie. Dodaję płatki, otręby i proszek do pieczenia oraz ponownie mieszam. Przekładam do lekko natłuszcoznego formy do pieczenia (użyłam keksówki) i dekoruję odrobiną poppingu. 
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę przez 20-25 minut. 
Po wyciągnięciu kroję na kawałki. Smacznego :).


źródło przepisu: posiłek-mistrzów

26 komentarzy:

  1. Takie batoniki są super! Polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają super! Jednak banan jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
  3. zamiast płatkó owsianych mogą być otręby np. pszenne?

    OdpowiedzUsuń
  4. @ Anonimowy: banan to jedyne źródło słodyczy w nich i nadaje im sporo objętości. Możesz zastąpić go ok. 2 łyżkami miodu, ale jednak objętościowo ciasta wyjdzie mniej.

    @ Anonimowy: hm, myślę, że 6 łyżek otrąb to trochę za dużo jak na jeden raz, ale jeśli chcesz to podzielić na kilka porcji i nie jeść wszystkiego jednego dnia, to jak najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  5. czemu 6 za duzo? nie mozna tyle jesc na dzien?

    OdpowiedzUsuń
  6. nie, maksymalna dzienna dawka otrąb to około 3 łyżki, choć niektórzy i tak po takiej ilości mają długotrwałe problemy z zaparciami. więc 6 tym bardziej odpada.
    dlaczego nie chcesz dać płatków? są bardzo zdrowe, zdrowsze od samych otrąb.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis!! Z pewnością je zrobimy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. hmm,wychodze z ed i dla mnie otreby maja mniej kalorii niz platki :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. muszę bo aż mi się ciśnie na usta. jeżeli wychodzisz z ed to tym bardziej musisz użyć tych płatków a nie otrąb. chyba że wcale nie chcesz z niego wychodzić i zyć o "mało kalorycznych" otrębach.

      btw. suuuper przepis, do wypróbowania

      Usuń
  9. wytłumacz to sobie tak, że płatki są zdrowsze, a kalorii wcale dużo nie mają.
    możesz dać 4 łyżki płatków i dwie otrąb, ale nie więcej, bo zaszkodzisz swoim jelitom.

    OdpowiedzUsuń
  10. ale z tych batonikow i tak pewnie wiecej niz 1 nie zjem na dzien

    OdpowiedzUsuń
  11. ale mi się podobają te batoniki! czaję się na nie już jakiś czas, muszę w końcu wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy, to blog kulinarny. Nie wiem po co tu wtrącać jakieś komentarze odnośnie ED. Jak masz problem, to mam nadzieję, że jesteś pod opieką specjalisty. Mówienie o swoich problemach na blogu jest bezcelowe.
    A batoniki chętnie zrobię, kawy nienawidzę, ale kawowa czekolada jest niezła, więc może batoniki też mi posmakują ^^

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy od kawy ;),
    możesz kawę zastąpić kakaem i posiekaną czekoladą, ale w tych batonikach smak kawy nie dominuje, równie dobrze czuć banana (a nawet popping amarantusa, co mnie zdziwiło, gdyż nie ma go przecież wiele), więc myślę, że powinny Ci posmakować.

    OdpowiedzUsuń
  15. A gdybym zastąpiła kawą zbożową? ^^

    OdpowiedzUsuń
  16. pewnie, jak najbardziej ;)
    wtedy jedynym brakiem będzie brak kofeiny w śniadaniu.
    choć dla mnie to nie byłby żaden minus, bo ja po kofeinie chętniej zasypiam niż bez niej :D

    OdpowiedzUsuń
  17. napisalam po prostu dlaczego wole otreby,gdyz zostalam o to zapytana :) a Ty sie nie musisz wtracac : )

    OdpowiedzUsuń
  18. Kawy nie lubiem, ale chętnie zrobię bez :P Będą zjadliwe, nie?

    OdpowiedzUsuń
  19. @ Arvén: z pewnością będą :).

    OdpowiedzUsuń
  20. Zaciekawił mnie twój przepis tylko mam pytanko jakich użyłałaś płatków owsianych zwykłych?? Bo kurczaczek ja posiadam ale błyskawiczne jak myślisz czy jest szansa zrobienia tych batoników z takich płatków? A i czy tutaj użyłaś łyżki otrębów pszenych, owsianych czy jakiś innych?? Z góry dziękuje za odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
  21. użyłam zwykłych, ale myślę, że z błyskawicznymi też wyjdą bez problemu. użyłam żytnich lub pszennych otrębów, ale nadadzą się każde :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dziękuję:) Właśnie mam żytnie i owsiane więc owsiane użyć tak jak by to ująć do kompletu?? Tp moje ostatnie pytanko naprawdę;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pytaj ile chcesz, lubię odpowiadać ;)
    możesz użyć i tych, i tych, ale ja chyba też wybrałabym owsiane 'do kompletu' :D

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).