sobota, 5 listopada 2011

Naleśniki greckie. I tzatziki do tego.


Znów zachciało mi się wytrawnych naleśników na obiad. Były już meksykańskie, teraz czas odwiedzić Grecję.
Bazowałam na głównych składnikach sałatki greckiej i wyszło po prostu cudownie. Powtórzę je na pewno, ale chyba dopiero jak skończą mi się wszystkie pomysły na wytrawne naleśniki, bo takowych mam jeszcze masę do wypróbowania ;).

Składniki na 2 porcje:

ciasto:

  • szklanka mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • jajko
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
farsz: 
  • 300g piersi z kurczaka
  • garść oliwek
  • ok. 100g sera feta
  • średni pomidor
  • świeża bazylia
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki na ciasto miksuję i smażę cienkie naleśniki - mnie wyszło 6 sztuk. 
Zabieram się za farsz: mięso czyszczę i kroję w drobną kostkę (można użyć mielonego) oraz podsmażam na rozgrzanym oleju. Dodaję pokrojoną w kostkę fetę oraz przekrojone na pół oliwki. Bazylię (ilość wg uznania) siekam drobno i również dodaję na patelnię. Doprawiam pieprzem i solą. Tuż przed nałożeniem farszu na naleśniki dodaję pokrojonego pomidora (chodzi o to, by był w całości, a nie rozpadł się podczas podgrzewania). 
Nakładam farsz na naleśniki, zawijam i podaję z domowymi tzatzikami.

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na naleśniki!
    tylko poproszę wersję bezmięsną;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś świetna z tymi sowimi naleśnikami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie bałkańskie klimaty. I jestem psychodeliczna fanką fety end oliwek. Reasumując - kocham to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajne te nalesniki i zjadlabym je ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedyś włożyłam sałatkę grecką do tortilli, także takie naleśniki na pewno mi posmakują :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).