Przyznaję, że tą granolę zrobiłam być może nawet dwa miesiące temu, ale zupełnie wyparowało mi z głowy dodanie przepisu. A szkoda, bo może załapałaby się do mojej orzechowej akcji, która skończyła się niedawno (podsumowanie w toku ;)).
Granola jest mocno orzechowa, bo dodatek masła orzechowego jest niemały. Przez to pewnie jest bardziej kaloryczna, ale kogo to obchodzi, skoro jest pyszna i zdrowsza niż kupna, bo w 100% domowa?
Zamiast zwykłego masła orzechowego użyłam domowego kakaowego. Dzięki temu, według mnie, była jeszcze lepsza. I smakowo, i wizualnie :).
Granola z masłem orzechowym:
- 1,5 szklanki dowolnych płatków zbożowych (u mnie mieszanka owsianych i żytnich)
- szklanka ryżu preparowanego
- 3 łyżki otrąb (użyłam żytnich)
- łyżka oleju
- 2 łyżki miodu
- 6 łyżek masła orzechowego
- 1/3 szklanki wody
- 1/4 łyżeczki soli
W jednej misce mieszam płynne składniki (olej, miód, masło orzechowe i wodę) oraz sól. W drugiem misce łączę płatki, ryż oraz otręby. Dodaję masę orzechową, dokładnie mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę przez 30-40 minut, często mieszając.
Po upieczeniu dokładnie studzę granolę i przechowuję w szczelnym pojemniku.
myślę, że tak bardzo nie jest kaloryczna :D a jak robiłaś masło kakaowe?
OdpowiedzUsuńOdezwę się brzydko..
OdpowiedzUsuńPieprzyć kalorie! Orzechowa granola the best! :D
Och, żeby liczyć kalorie granoli to już przesada ;) Pyszności.
OdpowiedzUsuń@ Siaśka: zmiksowałam orzechy, dodałam 2 łyżki kakao i łyżkę miodu.
OdpowiedzUsuń@ slyvvia: a kto liczy? ;)
Też mam w planach tę granolę, niekoniecznie kakaową, tylko najpierw wykończę te z poprzedniego razu :)
OdpowiedzUsuńoj tam, kto patrzy na kalorie jedząc domową granolę :) orzechów jak najwięcej :D
OdpowiedzUsuńKakaowa granola? Pychota! ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńjeżeli ta granola jest wg.Ciebie bardzo kaloryczna to szczerze Ci współczuję....
OdpowiedzUsuń@ Anonimowy: nie ma czego, naprawdę. Ja za to współczuję Ci braku umiejętności czytania ze zrozumieniem ;)
OdpowiedzUsuńa wyjdzie jeśli dodam 2 łyżki zamiast 6 masła orzechowego, 60 g żurawiny suszonej, czekolady 40g do Twojego przepisu czy konsystencja będzie nie taka?
OdpowiedzUsuńNie jestem pewna, 40 g masła orzechowego to objętościowo dużo więcej niż 40 g czekolady rozpuszczonej, a to właśnie masło połączone z wszystkimi innymi składnikami daje sporo substancji zlepiającej. Ja bym zostawiła te proporcje, ale możesz spróbować zrobić po swojemu, w końcu eksperymenty w kuchni są jak najbardziej wskazane :). I koniecznie daj znać, jeśli się zdecydujesz!
Usuń