piątek, 2 grudnia 2011

Lekka pizza pełnoziarnista. Rukola, oliwki i pomidory.


Uwielbiam pizzę. Szczególnie tę z szynką, pieczarkami i dużą ilością sera...
Czas jednak na zmiany. Lekka pizza z szynką parmeńską, oliwkami i warzywami. Sera oczywiście także nie zabrakło - wybrałam jednak mozzarellę.
Wyszło idealnie. Zachwycona byłam i ja, i mama, która do wszelkich odmiennych pizz jest nastawiona negatywnie, ale ta wersja bardzo jej smakowała. Polecam.


Pełnoziarnista pizza z rukolą i oliwkami /2 porcje/:

Ciasto:
  • 180g mąki (użyłam pszennej razowej i jasnej w proporcji 1:1)
  • 130ml ciepłej wody
  • 15g świeżych drożdży lub 3g suszonych
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Dodatki: 
  • kulka białej mozzarelli
  • kilka plasterków szynki pasmeńskiej pokrojonej w paseczki
  • 20 zielonych oliwek
  • 2 pomidory*
  • 2 duże garście rukoli
Sos pomidorowy:
  • 1/2 puszki pomidorów w soku
  • suszone oregano
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
*Można użyć dwóch garści przepołowionych pomidorków koktajlowych. 

Z drożdży, wody i cukru robię rozczyn. Do miski wsypuję mąkę i sól, dodaję wyrośnięte drożdże i dobrze wyrabiam ciasto. Przekładam z powrotem do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1,5 godziny lub do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotowuję sos pomidorowy: kroję pomidory w kostkę i, wraz z sokiem, duszę na patelni. Doprawiam solą, cukrem oraz pieprzem i duszę pod przykryciem przez 10 minut.
Wyrośnięte ciasto wałkuję na cienki spód i układam blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewam do 250°C. Podrośnięte pizze smaruję sosem pomidorowym, układam pokrojoną w plasterki mozzarellę, oliwki, pokrojone w plastry pomidory, szynkę parmeńską i posypuję oregano. Wstawiam pizzę do piekarnika i piekę w jego górnej części przez 10-12 minut (w końcowej fazie można włączyć termoobieg). 
Po wyjęciu z piekarnika posypuję pizzę rukolą.


Źródło przepisu: kwestiasmaku

15 komentarzy:

  1. Chyba się wybiorę na pizzę w ten weekend. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomina prawdziwą włoską pizze! Taka jak lubię, z rukolą! :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie domowe pizze, na cienkim cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjnie sie prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam i stwierdzam że wolę normalną nie udziwnianą nie dietetyczną pizzę (+ dobre towarzystwo)
    ta wyszła niedobra.
    ale Twoje zdjęcie zato ładne.;)

    OdpowiedzUsuń
  6. @ Anonimowy: o gustach się nie dyskutuje ;)
    ja tą nazywam lekką, nie dietetyczną. Kalorii wcale tak mało nie ma, ale przynajmniej nie czuję się po niej źle i ciężko, jak po tradycyjnej.

    OdpowiedzUsuń
  7. dlaczego ujdziwnioną? tak szczerze to prawie jak normalna? a pytanko czy ona jest na bardz cieńkim cieście? bo taką najbardzij lubę hih
    Siaśka

    OdpowiedzUsuń
  8. spisałam przepis i co musze kupić i jutro serwuję pizze :) super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rukola, szynka parmenska i male pomidorki to zdecydowanie moje ulubione dodatki na te "grzeczne" dni (w niegrzeczne stawiam na sery w hurtowej ilosci, z naciskiem na smierdzace plesniaki ;))

    OdpowiedzUsuń
  10. Większej różnicy między pełnoziarnistą pizzą a normalną ja na przykład nie widzę ;) Świetnie wygląda, taaka kolorowa!

    OdpowiedzUsuń
  11. @ Siaśka: dla niektórych jak nie ma tony ciągnącego się sera żółtego i mnóstwa szynki, to już nie jest to normalna pizza ;)
    tak, ona jest na bardzo cienkim cieście - brzegi są chrupiące, a w środku jest delikatna. Mnie to ciasto bardzo przypadło do gustu i na pewno będę je powtarzać w towarzystwie różnych dodatków.

    @ Maggie: oj, nie kuś serami śmierdzielkami, przed świętami staram się być grzeczna! :)

    @ Arvén: ja w smaku także, ale jakoś spokojniej sięgam po kolejny kawałek gdy wiem, że pizza jest pełnoziarnista ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. schrupalabym ze smakiem takie pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobilam spod na pizzę z podanego wyżej przepisu, uzylam tylko mąki orkiszowej, mleko zamiast wody i suszone drozsze, na wierzch koncentat pomidorowy, pierś z indyka, ser żółty, pomidorki koktajlowe i kukurydza... cudenko ;) będę na pewno powtarzała!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).