Postanowiłam pożegnać Rok 2011 goframi. Czemu?
Cóż, to w tym roku zaczęłam uważać, że królewskim posiłkiem jest królewskie śniadanie, więc założyłam inspiracje na śniadanie. W tym roku nauczyłam się też piec gofry, choć ile przepisów na nie wypróbowałam... nie zliczę. Mimo to nie poddawałam się i tak nietypowe śniadanie (choć nie tylko śniadanie ;)) - dla tych, którzy na codzień jedzą kanapki lub płatki z mlekiem - pojawiało się u mnie dość często.
I w końcu się udało uzyskać gofry idealne, więc pomyślałam: może by w ten słodki sposób 'pomachać' Staremu Rokowi na pożegnanie?
A Wam, wraz z goframi, życzę udanej zabawy sylwestrowej oraz szczęśliwego (i smacznego!) Nowego Roku 2012 :).
Składniki na 6 gofrów:
- 1,5 szklanki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
- szklanka mleka
- 2 jaja
- 2 łyżki cukru (u mnie brązowy)
- 2 duże łyżki gęstej śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mąkę, mleko, żółtka, cukier i śmietanę miksuję, dodając na koniec proszek do piecznia. W osobnej misce ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączę ją delikatnie z ciastem.
Nagrzaną gofrownicę smaruję olejem za pomocą pędzelka, nakładam ciasto i smażę przez ok. 10-12 minut (należy gofry podglądać, bo w zależności od mocy gofrownicy, mogą upiec się szybciej lub później).
Studzę na kratce i podaję z ulubionymi dodatkami.
wyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńPyszne te gofry!
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego nowego roku ;D
też robię gofry na śmietanie D=
OdpowiedzUsuńSkoro takie zachwalane to chyba czas wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńJa już nauczyłam się piec gofry w mojej gofrownicy, może i te wypróbuję? ^^
OdpowiedzUsuńŚniadanie idealne. Dawno nie robiłam gofrów. Czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńpysznie!
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam gofrów :) dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
a czy są chrupiące?
OdpowiedzUsuńjeśli pieczesz je odpowiednio długo, to tak :)
UsuńWłaśnie planuję zakup gofrownicy. Jaką polecasz?
OdpowiedzUsuńJa mam firmy First, taką 3w1 i ona ma małą moc; na początku dawała radę, ale im dłużej się jej używa, tym bardziej widać, że to opiekacz, a nie gofrownica. Dobra gofrownica powinna być stricte do gofrów i nie powinna mieć maksymalnej mocy niższej niż 1000 W.
UsuńEmmo, te gofry są idealnie takie jakie chciałam. Bardzo chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Pierwsze ciasto na gofry, które mi naprawdę wyszło. Tylko nie wiem czy to nie dzięki temu, że w końcu dobrze nagrzałam gofrownicę. :D
OdpowiedzUsuńTeż możliwe, ale ogólnie przepis jest bardzo dobry ;)
Usuńczy można je zrobić z mąki typu 1850? zatsanawiam sę czy wyjdą
OdpowiedzUsuńPewnie, pełnoziarnista i graham różnią się tylko kolejnością przemielenia ziarna, ale obie mają typ około 1850 :)
Usuńdzięki wielkie, dzisiaj zrobię swoje pierwsze podejście do gofrów :9
Usuń