wtorek, 6 grudnia 2011

Mój urodzinowy debiut tortowy. Na pierwszy ogień - Malakoff.


Rok temu nie mogłam przekonać się do tortu. A szkoda, bo gdybym wiedziała, że domowe torty są takie rewelacyjne, to piekłabym je od roku na każde większe święto ;).
W tym roku nie odpuściłam. Raz się kończy 16 lat, prawda? (hmm, według polskiego prawa jestem już karalna...)
Na pierwszy ogień poszedł Malakoff - austriacki tort migdałowy. W wielu wersjach występuje z dodatkiem truskawek, pomarańczy lub po prostu bez żadnych owoców, a w skład ponczu wchodzi rum lub brandy. Ja jednak wybrałam wersję z cytrysami, dzięki temu tort nie jest zbyt słodki i nie "zamula", bo kwaskowaty smak pomarańczy i cytryny równoważy się ze słodkim kremem. Malakoff zwykle też jest robiony z gotowych biszkoptów, ja jednak postawiłam na całkowicie domowego torta i upiekłam własne blaty biszkoptowe. Polecam, jeśli macie czas i chęci do pieczenia.
Babcia już zamówiła sobie ten tort na swoje urodziny, chociaż jeszcze zostało pół roku ;).


Pomarańczowo-migdałowy tort Malakoff

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 100g (1/2 szklanki) cukru
  • 100g (3/4 szklanki) mąki pszennej
  • 40g (1/4 szklanki) mąki ziemniaczanej
Mąki mieszam ze sobą i przesiewam przez sitko. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaję cukier, a nastepnie po jednym żółtku (przyda się więc trzecia ręka ;)). Dalej ubijając, dodaję po łyżce mąki. 
Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego do 170ºC piekarnika. Piekę przez 30 minut (lub dłużej - do suchego patyczka). 
Po tym czasie wyłączam piekarnik, wyciągam tortownicę, upuszczam ją na podłogę wyłożoną kocem z wysokości 60 cm (na płasko!) i wstawiam z powrotem do, wyłączonego już i uchylonego, piekarnika. 
Odkrajam brzegi dopiero po całkowitym wystudzeniu i wtedy też przekrajam blaty na dwie części (ja to robię za pomocą nitki - nakrawam dookoła biszkoptu 1-centymetrowe wgłębienie, następnie oplatam nitką wokół i, gdy nitki spotkają się, przeciągam do końca tak, że biszkopt przecina się idealnie na dwie równe części). 

Krem:
  • 430g śmietany kremówki
  • 140g miękkiego masła
  • 150g zmielonych migdałów (można użyć orzechów laskowych)
  • 140g cukru pudru
  • 6 dużych żółtek (dałam 7 małych)
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
Kremówkę ubijam na sztywną pianę. 
Żółtka ucieram z cukrem na białą i puszystą masę. Następnie, znów posługując się trzecią ręką, dodaję po łyżce miękkie masło, ciągle miksując. Stopniowo wlewam likier oraz wsypuję migdały. Delikatnie łączę z ubitą kremówką (ja to zrobiłam drewnianą łyżką). 

Poncz:
  • duża pomarańcza
  • 1/2 dużej cytryny
  • 70ml likieru pomarańczowego
Wyciskam sok z pomarańczy i cytryny oraz mieszam z likierem. Nasączam pierwszy biszkopt (należy uważać z ilością - lepiej dać mniej, szczególnie w przypadku dolnej warstwy. Wykładam połowę kremu, kładę drugi biszkopt, nasączam ponczem i wykładam resztę masy. Wstawiam do lodówki na 12 godzin. 
Po tym czasie można już dowolnie upiększyć tort - ja obsypałam go dookoła płatkami migdałów, górę posypałam startymi na tarce biszkoptami, ułożyłam kilka domowych okrągłych bez, posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową i dodałam kilka listków czekoladowych.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dopisane 29.03.2012: 


Dodaję drugą wersję tego tortu, tym razem robionego na urodziny koleżanki z klasy. Wykonanie to samo, ale zupełnie inna dekoracja. Może komuś się przyda :).



inspiracja: musketnuss

10 komentarzy:

  1. aaa i to na ten tort mogłam się załapać?? boski!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Torty to moje ulubione wypieki. Wspaniale ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Żałuję, że nie upiekłam na swoje urodziny toru. Za rok wszystko wcześniej zaplanuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś tak się dziwnie składa, że piekę torty dla innych, a dla siebie nie... Może w przyszłym roku uda mi się nadrobić...? Twój wygląda bosko, i z pewnością tak właśnie smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjne połączenie smaków! muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamawiam u Ciebie taki tort na swoją 16 :P

    OdpowiedzUsuń
  7. PYCHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA <333333333333

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).