czwartek, 8 grudnia 2011

Masło orzechowe, kakao i granola.


Przyznaję, że tą granolę zrobiłam być może nawet dwa miesiące temu, ale zupełnie wyparowało mi z głowy dodanie przepisu. A szkoda, bo może załapałaby się do mojej orzechowej akcji, która skończyła się niedawno (podsumowanie w toku ;)).
Granola jest mocno orzechowa, bo dodatek masła orzechowego jest niemały. Przez to pewnie jest bardziej kaloryczna, ale kogo to obchodzi, skoro jest pyszna i zdrowsza niż kupna, bo w 100% domowa?
Zamiast zwykłego masła orzechowego użyłam domowego kakaowego. Dzięki temu, według mnie, była jeszcze lepsza. I smakowo, i wizualnie :).



Granola z masłem orzechowym:
  • 1,5 szklanki dowolnych płatków zbożowych (u mnie mieszanka owsianych i żytnich)
  • szklanka ryżu preparowanego
  • 3 łyżki otrąb (użyłam żytnich)
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki soli
W jednej misce mieszam płynne składniki (olej, miód, masło orzechowe i wodę) oraz sól. W drugiem misce łączę płatki, ryż oraz otręby. Dodaję masę orzechową, dokładnie mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę przez 30-40 minut, często mieszając.
Po upieczeniu dokładnie studzę granolę i przechowuję w szczelnym pojemniku.

12 komentarzy:

  1. myślę, że tak bardzo nie jest kaloryczna :D a jak robiłaś masło kakaowe?

    OdpowiedzUsuń
  2. Odezwę się brzydko..
    Pieprzyć kalorie! Orzechowa granola the best! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, żeby liczyć kalorie granoli to już przesada ;) Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  4. @ Siaśka: zmiksowałam orzechy, dodałam 2 łyżki kakao i łyżkę miodu.

    @ slyvvia: a kto liczy? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też mam w planach tę granolę, niekoniecznie kakaową, tylko najpierw wykończę te z poprzedniego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj tam, kto patrzy na kalorie jedząc domową granolę :) orzechów jak najwięcej :D

    OdpowiedzUsuń
  7. jeżeli ta granola jest wg.Ciebie bardzo kaloryczna to szczerze Ci współczuję....

    OdpowiedzUsuń
  8. @ Anonimowy: nie ma czego, naprawdę. Ja za to współczuję Ci braku umiejętności czytania ze zrozumieniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. a wyjdzie jeśli dodam 2 łyżki zamiast 6 masła orzechowego, 60 g żurawiny suszonej, czekolady 40g do Twojego przepisu czy konsystencja będzie nie taka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem pewna, 40 g masła orzechowego to objętościowo dużo więcej niż 40 g czekolady rozpuszczonej, a to właśnie masło połączone z wszystkimi innymi składnikami daje sporo substancji zlepiającej. Ja bym zostawiła te proporcje, ale możesz spróbować zrobić po swojemu, w końcu eksperymenty w kuchni są jak najbardziej wskazane :). I koniecznie daj znać, jeśli się zdecydujesz!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).