niedziela, 20 maja 2012

Crumble rabarbarowo-jabłkowe. Na deser, na śniadanie.


Crumble.
Idealne na deser, ale równie dobrze sprawdza się na śniadanie (a może nawet lepiej? Nie ma to jak rozkoszować się chrupiącą kruszonką przy promieniach porannego Słońca...)
Najbardziej znane jest chyba jabłkowe crumble, więc ja połączyłam je z rabarbarem, żeby i do tego wykorzystać to sezonowe warzywo.
Zjadłam na śniadanie w towarzystwie dwóch kanapek z twarożkiem i warzywami w obawie, że samo crumble mi nie wystarczy, ale całość wyszła tak sycąca, że z drugim śniadaniem zwlekałam chyba 5 godzin ;).


Rabarbar i jabłko zapiekane pod kruszonka /1 porcja/:
  • 1/2 jabłka
  • długa łodyga rabarbaru
  • 1 łyżka cukru + 1 łyżeczka (użyłam brązowego)
  • 2 płaskie łyżki mąki (użyłam pełnoziarnistej)
  • łyżka płatków owsianych
  • płaska łyżka masła
  • kilka orzechów nerkowca
Jabłko pokroić w kostkę, a rabarbar w dość grube paski. Wymieszać w misce z łyżeczką cukru i przełożyć do natłuszczonej kokilki.
W osobnym naczyniu połączyć masło z łyżką cukru, mąką i płatkami owsianymi. Palcami utworzyć okruszki i posypać nimi owoce w kokilce. Na koniec ułożyć nerkowce.
Piec przez około 20 minut w 200 stopniach.


22 komentarze:

  1. Te nerkowce na wierzchu są urzekające :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm cudna wariacja z jabłkami

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie pysznie i na dodatek przypomina mi, że muszę wreszcie upiec to rabarbarowe crumble.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę w końcu się zebrać i kupić ten rabarbar, szkoda by było nie zrobic takiego crumble przed końcem sezonu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. oo, nigdy nie jadłam rabarbaru :O jak to smakuje?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest kwaśny, ale w połączeniu z innymi dodatkami to w ogóle nie przeszkadza :).
      Moja mama bardzo lubiła maczać obrany rabarbar w cukrze i jeść solo. Spróbowałam - cukru dużo na to nie idzie, a w zupełności usuwa kwaskowatość i koniec końców smakuje świetnie :)

      Usuń
    2. Wyglada oblednie :) Bedzie na sniadanie w przyszla niedziele :)))

      Usuń
  6. Czy mogę to przygotować wieczorem i wstawić do lodówki, żeby rano móc tylko wyjąć i siupnąć do piekarnika? :)
    f.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam tak, ale myślę, że wyjdzie tak samo :)

      Usuń
    2. nie wiem, czy kogoś to zainteresuje, ale przetrzymany w lodówce i zrobiony rano jest super pyszny, dzięki za przepis! ;)
      f.

      Usuń
    3. Mnie bardzo zainteresowało, bo robi się szybko i chyba któregoś dnia nawet przed szkołą sobie zafunduję :) Dzięki!

      Usuń
  7. Kruszonka pod każdą postacią będzie dla mnie zawsze najlepszą częścią ciasta, crumble itp. Zapisuję przepis i niedługo spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm wygląda wspaniale! ale bym zjadła! oto kolejny powód do kupienia rabarbaru ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. http://artystycznewysypisko.blogspot.com/2012/05/bazgro-dla-emmy.html
    ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, świetne! Skąd wiedziałaś, że biegam w zielonej koszulce, szarych spodenkach, niebieskich butach, bez czapki i z włosami związanymi wysoko? I że komórkę, od której idą słuchawki, noszę w prawej kieszeni? :D

      Usuń
  10. gdzie można kupić tego ramkeina?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam w Nanu Nana za 4,50.

      Usuń
    2. no to dziś zakupy w nanu nana, dziękuję za informacje:)

      Usuń
  11. super wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  12. jejku,jak dobrze, ze znalazlam kolejny Twoj blog ! :) Uwielbiam je ! Dodaje do obserwowanych :*

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam z gruszką - przeepyszne :D

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).