piątek, 16 września 2011

Czas na sezonowe warzywa! Dynia z kurczakiem i kuskusem.


Kupiłam dynię. Nareszcie!
Oczywiście zrobiłam z niej puree, teraz przyszedł czas na obiad z nią w roli głównej (i w stałej postaci ;)).
Moja mama uznała, że jest to jedno z najlepszych warzyw do tego typu dań, bo pomimo tego, że przed obróbką termiczną jest gąbkowata niczym cukinia, to po uduszeniu wygląda tak samo jak wcześniej i w dodatku chrupie między zębami.
Podpisuję się pod jej opinią i szczerze polecam to danie.


Kurczak z dynią i kuskusem /2 porcje/:
  • 100 g kaszki kuskus
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 200g obranej dyni
  • 2 średnie pomidory
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • kumin
  • sumak
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
Kurczaka i dynię kroję w kostkę, doprawiam solą oraz pieprzem i smażę mięso na oleju. Po około 5 minutach dodaję dynię i duszę pod przykryciem.
Pomidory obieram ze skórki, kroję w kostkę i wraz z koncentratem dodaję do całości. Doprawiam kuminem, sumakiem oraz solą i pieprzem, jeśli trzeba.
Kuskus zalewam wrzątkiem, po 5 minutach spulchniam kaszkę widelcem i dodaję sól, pieprz, sumak, kumin (wedle upodobań) oraz posiekaną drobno natkę pietruszki.
Podaję posypadne dodatkową natką.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam lekką chrupkość dyni w tym daniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, na pewno wypróbuję. :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie! Też uwielbiam dynię w takiej postaci ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zakupiłam dynię i będzie się działo :D

    OdpowiedzUsuń
  5. super, trochę zmodyfikowałam, ale wyszło świetne. Dziękuję za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).