sobota, 19 listopada 2011

Ryżowy pudding na niebiańskie śniadanie lub deser. Karmelizowane jabłka.


W dodatku bardzo zdrowy, bo z brązowego ryżu.
U mnie pełnił rolę śniadania, ale równie dobrze nada się jako deser wieńczący obiad.
Przygotowałam go w wirtualnej kuchni z Malwinną, EwelinąAniąDobromiłąPluskotkąIlonkąShinjuMaggiePelą oraz Michałem.
Nasze wspólne spotkanie otwiera akcję 100 lat z Lucy Maud, do której dodaję swój przepis.


"Jane specjalizowała się w zbieraniu przepisów i uważała dzień za stracony, jeśli nie udało jej się zdobyć jakiegoś i zapisać go na czystych stronnicach "Kuchni dla początkujących". Nawet pani Snowbeam dała jej jeden - na pudding z ryżu.
- Jedyny jaki jadamy - wyjaśnił Mały John - Ten jest tani."
~ L.M.Montgomery - "Jane z Lantern Hill"

Składniki na 1 duża porcję lub 2 mniejsze: 
  • 80g ryżu brązowego
  • 1,25 szklanki mleka (u mnie sojowe)
  • łyzka mąki kukurydzianej
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • łyżka cukru
  • 1-2 małe jabłka (najlepiej kwaskowate)
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka masła
Ryż gotuję na wodzie przez 30 minut (można to zrobić wieczorem poprzedniego dnia). 
W osobnym garnuszku zagotowuję mleko z łyżeczką cukru. Następnie dodaję odsączony ryż i gotuję przez 20-25 minut, pilnując, zdejmując co jakiś czas kożuch. 
Pozostałą część mleka mieszam z mąką kukurydziana i powoli dolwam do ryżu. Dodaję skórkę i sok z cytryny oraz aromat waniliowy. 
Jabłko kroję w cienkie łódeczki. Na patelni rozpuszczam masło i smażę jabłko. Po kilku minutach zasypuję je łyżeczką cukru i karmelizuję ze wszystkich stron. 
Podaję od razu z gorącym puddingiem.

Inspirowałam się tym przepisem.


13 komentarzy:

  1. podobają mi się te karmelizowane jabłka :) dzięki za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda to przepysznie!! na czym polega takie wspólne gotowanie? bo z wielką chęcią też bym wzieła udział? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. @ chantel: i ja również dziekuję :)

    @ Siaśka: już o tym wspominałam ;). Organizujesz sobie grupę, z którą wybierasz potrawę wszystkim Wam pasującą (zwykle z tego samego przepisu), gotujecie ją w stoich kuchniach i wstawiacie na bloga o tej samej porze.
    Grunt to się zorganizować ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda, że mam tylko śniadaniowego... bo z wielką chęcią wziełabym udział :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A moge i na sniadanie, i na deser? :) Dzieki za wspolne pichcenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszedł Ci rewelacyjnie Emmo. Dziękuję za wspólne pichcenie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też Ci dziękuję za wspólne gotowanie i za dołączenie do akcji. Chętnie bym zjadła taki pudding na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis! Bezglutenowy i może być wegański. Na pewno niedługo zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  9. naprawdę niebiańskie to śniadanie..

    OdpowiedzUsuń
  10. Karmelizowane jabłka wyglądają nieziemsko! Przepyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Często robię sobie podobny. Ciekawi mnie ten dodatek mąki kukurydzianej. ;)
    Cudnie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wiesz, że też miałam zrobić ten pudding? ale w końcu zdecydowałam się na inny:) pyszniutki ten Twój:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na twój chyba mam największą ochotę. :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).