wtorek, 14 lutego 2012

Pancakes, cukinia i twarożek. I dużo cynamonu.


Zapisałam je do zrobienia dość dawno, ale zwlekałam, bo już jakiś czas temu miałam przygodę z cukinią w plackach i niezbyt chciało się to trzymać... całości, żeby nie użyć bardziej potocznego słowa, które ma blogu kulinarnym jest raczej niewskazane ;).
Zdziwiłam się jednak, jak łatwe są w przygotowaniu, choć nie można zapomnieć o użyciu choć odrobiny oleju do smażenia.
Delikatne, wilgotne, słodkie, niesamowicie cynamonowe... to jest właśnie to, czego potrzebuję 2 tygodnie po feriach, kiedy już szkoła zaczyna znowu doskwierać.


Cukiniowe pancakes /1 porcja/:
- 1/2 szklanki mąki (użyłam pszennej razowej)
- łyżeczka brązowego cukru/miodu/syropu/stewii*
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu*
- mała szczypta gałki muszkatołowej
- jajko
- 1/3 szklanki maślanki lub kefiru (lub odrobinę mniej - najlepiej wlewać partiami)
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 1/2 średniej cukinii
- olej do smażenia

*Często robię te placki na wytrawnie - wówczas pomijam te dwa składniki lub dodaję tylko szczyptę cynamonu (w niewielkiej ilości nadaje potrawom pikanterii).

Cukinię myję i ścieram na tarce o grubych oczkach. Odciskam dobrze na sitku, a następnie zawijam w ręcznik papierowy, by naprawdę dobrze ją wysuszyć. 
W misce łączę mąkę, cukier, sól, cynamon, gałkę i sodę. W drugiej misce mieszam ze sobą jajko, maślankę lub kefir oraz aromat. Dodaję cukinię i ponownie mieszam. 
Wsypuję suche składniki do mokrych i dokładnie mieszam, aby powstała jednolita masa. 
Smażę placki na rozgrzanym oleju (można patelnię posmarować pędzelkiem, jednak tłuszczu nie może być zbyt mało). 
Podaję z dowolnymi dodatkami - u mnie był to twarożek z syropem klonowym i cynamonem, orzechy włoskie oraz winogrona.


Źródło przepisu: healthyfoodforliving

13 komentarzy:

  1. Fantastyczne połączenie! Te dodatki winogronowo - orzechowe z pewnością nadają potrawie ciekawy smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je i robiłam już wiele razy, tylko robię grubsze, bo wolę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a mnie właśnie nie wyszły grube, choć się starałam i też wolę. nie wiem czemu.
      ja robiłam z innego przepisu te placki, bardziej odpowiadały mi proporcje i dodatek gałki ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam wszystko co cynamonowe i wszystko co ma w sobie cukinie. Pychota.
    A co do ferii to nie zazdroszczę. Ja właśnie zaczęłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cienkie, grube, cynamonowe, czekoladowe. Wszystkie placki są pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z cynamonem, musi być pyszne :)
    Taką mi ochotę na winogrona zrobiłaś, mmm...

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jeszcze takich! Muszą być świetne, pyszne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie wyglądają jak cukiniowe,ale wierze,że są świetne bo sama takie uwielbiam,tylko nie jadłam ich jeszcze na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie na tym polega cały bajer ;) nie wyglądają tak, nie smakują, a w środku siedzi pół cukinii.

      Usuń
  8. Muszę kiedyś spróbować takie zrobić, na pewno pyszne :)
    Zapraszam w wolnej chwili do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham pancakesy a cukiniowych jeszcze nie jadłam. I jeszcze cynamon ahh :).

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).