Szybkie, proste i przepyszne. Wyraziste w smaku, soczyste i delikatne. Podobno lekko kwaśne, co jest wprawdzie typowe dla tej kuchni, ale ja nie wyczułam, by kwaskowy posmak był zbyt przytłaczający. Jednak spróbujcie marynatę, jaka jest w smaku przez marynowaniem mięsa i ewentualnie dodajcie mniej kawaśnych dodatków.
Ponieważ ostatnio szalejemy w wirtualnej kuchni, te kebaby również zostały w niej przyrządzone :). Pichciły ze mną: Maggie, Ania Król, Michał, Tu-Tusia, Dobromiła, Mops w kuchni, Pela, Mirabelka, Pluskotka i Panna Malwinna, prowadząca II Festiwal Kuchni Arabskiej.
Tym razem też zdecydowaliśmy się na jeden konkretny przepis, tym razem pochodzący z orangeblossomwater, ja podaję go ze swoimi zmianami.
- 300 g piersi z kurczaka
- 3/4 zielonej papryki
Marynata:
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- łyżeczka octu balsamicznego
- 1/4 łyżeczki skórki z cytryny
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki marynaty łączę, wkładam do niej pokrojonego w kostkę kurczaka i odstawiam do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie nadziewam na patyczki naprzemiennie: kawałek mięsa i kawałek papryki. Grilluję na grillu elektrycznym, ale można je także upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej.
Sałatka z kuskusem i rzodkiewkami /2 porcje/:
- 100 g kuskusu
- 120 g ciecierzycy konserwowej
- 1/3 papryki czerwonej
- kilka rzodkiewek
- po garści posiekanych liści mięty i szczypiorku
- odrobina harissy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sól
- pieprz
Kuskus solę, zalewam wrzątkiem i odstawiam na 5 minut. Po tym czasie spulchniam widelcem, dodaję odsączoną ciecierzycę, posiekaną paprykę, miętę i szczypiorek oraz rzodkiewki pokrojone na półtalarki. Przyprawiam do smaku.
jak kolorowo! pysznie wygląda! ;)
OdpowiedzUsuńfaktycznie, szybkie, proste i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńPowinnyście się w końcu spotkać w jednej kuchni. :D
OdpowiedzUsuńz chęcią bym taki obiad zjadła :).
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka i wspaniałe, smakowite szaszłyki:)
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńjak ładnie i kolorowo;) dziękuję za udział w Festiwalu Emmo
OdpowiedzUsuńNie jestem zwolenniczką szaszłyków ze względu na ich formę, która jakoś nigdy mi nie podchodziła. Ale marynata wygląda mi na fenomenalną, towarzystwo grillowanej papryki również. Będę musiała to wypróbować, być może podane w innej formie nie będzie to już Shish Tawouq, ale na pewno będzie pyszne!
OdpowiedzUsuńCiekawy i szybki pomysł na obiad, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńCzy ocet balsamiczny można czymś zastąpić?
niestety, ma tak specyficzny smak, że nie da się go niczym zastąpić...
UsuńBardzo apetyczne zdjecie. Salatke na pewno wyprobuje!
OdpowiedzUsuńTwoje szaszłyki świetnie się prezentują, a ten kolorowy kuskus na pewno był świetnym dodatkiem!
OdpowiedzUsuńAnonimowy pyta czym zastąpić ocet balsamiczny. A ja muszę przyznać, że do tego przepisu kupiłam go pierwszy raz w życiu. :)
OdpowiedzUsuńJa pierwszy raz kupiłam go do tej sałatki:
Usuńhttp://emmagotuje.blogspot.com/2011/11/ulubiona-saatka-z-wedzonym-kurczakiem-i.html
i w tym przepisie użyłam go... drugi raz w życiu :)
wcześniej jednak jadłam kupny sos balsamiczny i bardzo mi smakował.
A gdzie można kupić taki ocet balsamiczny i ile kosztuje? Do czego można porównać jego smak? Jest raczej kwaśny czy słodki, a może ostry?
Usuńjest słodko-kwaśny :)
Usuńkosztuje ok. 10-15 złotych za 250 ml, zależy od producenta.
wspaniałe danie!
OdpowiedzUsuńsos balsamiczny to nie ocet balsamiczny
OdpowiedzUsuńNie chciałabym być niemiła, ale co ma piernik do wiatraka? ;)
Usuń