czwartek, 1 września 2011

Smak dzieciństwa. Pierogi z serem.


Uwielbiam pierogi... w dzieciństwie byłam ich wielką fanką, a to dzięki temu, że babcia lepiła je bardzo często, i to w hurtowych ilościach. Najlepsze były z serem, smażone na maśle lub gotowane, ale okraszane bułką tartą...
Postanowiłam więc przywołać te wspomnienia. Farsz zrobiłam sposobem babci, ciasto tradycyjne - również babcine. No, może nie do końca, bo dałam pełnoziarnistą mąkę. Ale smakowały wyśmienicie!

Pierogi z serem:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista z trzech zbóż)
  • jajko
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1-2 łyżki oleju
Na stolnicę wysypuję mąkę, w środku robiąc dołek. Do niego dodaję olej, wbijam jajko i wlewam nieco wody. Wyrabiam ciasto, podlewając w razie potrzeby wodą i podsypując mąką.
Ciasto dzielę na dwie części i wałkuję je na cienki placek, a następnie wykrawam krążki za pomocą szklanki.

Farsz:
  • 350g twarogu półtłustego
  • łyżka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
Twaróg mieszam z cukrami i cynamonem. Zagniatam farsz dłonią, aby miał jednolitą konsystencję i się nie rozsypywał. Nakładam po czubatej łyżeczce sera do każdego pieroga i zlepiam.
Gotuję w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Podałam z bułką tartą smażoną na maśle.


9 komentarzy:

  1. Pierogi pełnoziarniste... Na pewno spróbuję. Dotychczas jeszcze nie chciało mi się ich robić. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo pyszności :) strasznie dawno ich nie jadłam, a tak je kocham <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham pierogi z serem ;-) Z bułką tartą muszą być smaczne, choć ja nigdy takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też miałam dziś na obiad pierogi z serem <3

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię pierogi, a z mąką pełnoziarnistą jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham pierogi ;-) Jednak na samą myśl o wałkowaniu odechciewa mi się ich robić. ;-p
    Co nie zmienia faktu, że na pewno warto. Takim obiadem nie pogardziłby chyba nawet największy niejadek. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierogi z serem są przepyszne, chyba najlepsza ich wersja na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. w sam raz, by dobrze rozpocząć rok szkolny:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam ostatni takie z mąki żytniej. Tylko nie wyglądały tak ładnie jak Twoje;-). Pierogi z serem biją wszystkie inne na łopatki;D !

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).