sobota, 31 grudnia 2011

Gofry. Na pożegnanie Starego Roku.


Postanowiłam pożegnać Rok 2011 goframi. Czemu?
Cóż, to w tym roku zaczęłam uważać, że królewskim posiłkiem jest królewskie śniadanie, więc założyłam inspiracje na śniadanie. W tym roku nauczyłam się też piec gofry, choć ile przepisów na nie wypróbowałam... nie zliczę. Mimo to nie poddawałam się i tak nietypowe śniadanie (choć nie tylko śniadanie ;)) - dla tych, którzy na codzień jedzą kanapki lub płatki z mlekiem - pojawiało się u mnie dość często.
I w końcu się udało uzyskać gofry idealne, więc pomyślałam: może by w ten słodki sposób 'pomachać' Staremu Rokowi na pożegnanie?
A Wam, wraz z goframi, życzę udanej zabawy sylwestrowej oraz szczęśliwego (i smacznego!) Nowego Roku 2012 :).




Składniki na 6 gofrów:

  • 1,5 szklanki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
  • szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru (u mnie brązowy)
  • 2 duże łyżki gęstej śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Mąkę, mleko, żółtka, cukier i śmietanę miksuję, dodając na koniec proszek do piecznia. W osobnej misce ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączę ją delikatnie z ciastem. 
Nagrzaną gofrownicę smaruję olejem za pomocą pędzelka, nakładam ciasto i smażę przez ok. 10-12 minut (należy gofry podglądać, bo w zależności od mocy gofrownicy, mogą upiec się szybciej lub później). 
Studzę na kratce i podaję z ulubionymi dodatkami. 


17 komentarzy:

  1. Pyszne te gofry!
    Szczęśliwego nowego roku ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. też robię gofry na śmietanie D=

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro takie zachwalane to chyba czas wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja już nauczyłam się piec gofry w mojej gofrownicy, może i te wypróbuję? ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Śniadanie idealne. Dawno nie robiłam gofrów. Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dawno nie jadłam gofrów :) dzięki za przypomnienie :)
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. jeśli pieczesz je odpowiednio długo, to tak :)

      Usuń
  8. Właśnie planuję zakup gofrownicy. Jaką polecasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam firmy First, taką 3w1 i ona ma małą moc; na początku dawała radę, ale im dłużej się jej używa, tym bardziej widać, że to opiekacz, a nie gofrownica. Dobra gofrownica powinna być stricte do gofrów i nie powinna mieć maksymalnej mocy niższej niż 1000 W.

      Usuń
  9. Emmo, te gofry są idealnie takie jakie chciałam. Bardzo chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Pierwsze ciasto na gofry, które mi naprawdę wyszło. Tylko nie wiem czy to nie dzięki temu, że w końcu dobrze nagrzałam gofrownicę. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też możliwe, ale ogólnie przepis jest bardzo dobry ;)

      Usuń
  10. czy można je zrobić z mąki typu 1850? zatsanawiam sę czy wyjdą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, pełnoziarnista i graham różnią się tylko kolejnością przemielenia ziarna, ale obie mają typ około 1850 :)

      Usuń
    2. dzięki wielkie, dzisiaj zrobię swoje pierwsze podejście do gofrów :9

      Usuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).