sobota, 15 października 2011

Wciąż cynamonowo... pancakes.


Połączenie jabłko + cynamon jest znane od wieków, ale wciąż nieśmiertelne i uwielbiane chyba przez wszystkich. Tym połączeniem rozpoczęłam swoją przygodę z plackami na bazie serka homogenizowanego, jednak w lecie przerzucam się na sezonowe owoce; tym razem wybrałam borówki i porzeczki czerwone.
Na pewno jeszcze wiele razy do nich powrócę.


Placuszki z serka homogenizowanego /1 porcja/:
  • 150g serka homogenizowanego (pasuje zarówno naturalny, jak i smakowy)
  • jajko
  • 1/2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista z trzech ziaren)
  • łyżeczka miodu (można pominąć, jeśli serek jest słodki)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • cynamon
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • dowolne owoce; u mnie borówki i porzeczki
Wszystkie składniki dokładnie mieszam ze sobą. Na koniec dodaję owoce i łączę z masą. Smażę na rozgrzanej patelni teflonowej. 
Podałam z owocami.


źródło przepisu: makaronirodzynka

11 komentarzy:

  1. Idealne jesienne śniadanie na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fakt. Cynamon i jabłko to nieśmiertelne połączenie, do którego warto wracać. Jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A wyjda bez jajka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że nie; mogą wyjść zbyt delikatne.

      Usuń
  4. Pol szklanki mąki to gdzies ile gram?

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy zamiast tego serka można dać jogurt naturalny? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, bo jogurt jest znacznie rzadszy. Użyj ewentualnie jogurtu greckiego lub bałkańskiego i zrób te:
      http://emmagotuje.blogspot.com/2012/01/ostatni-dzien-ferii-ostatnie-placki.html

      Usuń
  6. A smażymy na oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Albo na oleju, albo na bardzo dobrze rozgrzanym teflonie. Ja chyba za pierwszym razem smażyłam na tłuszczu, a później już na teflonie i dobrze się odklejają, jak jest rozgrzna patelnia :).

      Usuń
  7. Zjadłem je dzisiaj i były przepyszne. ;) Posmarowałem je jeszcze masłem orzechowym ;)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).