Połączenie jabłko + cynamon jest znane od wieków, ale wciąż nieśmiertelne i uwielbiane chyba przez wszystkich. Tym połączeniem rozpoczęłam swoją przygodę z plackami na bazie serka homogenizowanego, jednak w lecie przerzucam się na sezonowe owoce; tym razem wybrałam borówki i porzeczki czerwone.
Na pewno jeszcze wiele razy do nich powrócę.
Placuszki z serka homogenizowanego /1 porcja/:
- 150g serka homogenizowanego (pasuje zarówno naturalny, jak i smakowy)
- jajko
- 1/2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista z trzech ziaren)
- łyżeczka miodu (można pominąć, jeśli serek jest słodki)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- cynamon
- kilka kropli aromatu waniliowego
- szczypta soli
- dowolne owoce; u mnie borówki i porzeczki
Wszystkie składniki dokładnie mieszam ze sobą. Na koniec dodaję owoce i łączę z masą. Smażę na rozgrzanej patelni teflonowej.
Podałam z owocami.
źródło przepisu: makaronirodzynka
Idealne jesienne śniadanie na słodko :)
OdpowiedzUsuńFakt. Cynamon i jabłko to nieśmiertelne połączenie, do którego warto wracać. Jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńA wyjda bez jajka ?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że nie; mogą wyjść zbyt delikatne.
UsuńPol szklanki mąki to gdzies ile gram?
OdpowiedzUsuń60-70.
UsuńA czy zamiast tego serka można dać jogurt naturalny? :>
OdpowiedzUsuńNie, bo jogurt jest znacznie rzadszy. Użyj ewentualnie jogurtu greckiego lub bałkańskiego i zrób te:
Usuńhttp://emmagotuje.blogspot.com/2012/01/ostatni-dzien-ferii-ostatnie-placki.html
A smażymy na oleju?
OdpowiedzUsuńAlbo na oleju, albo na bardzo dobrze rozgrzanym teflonie. Ja chyba za pierwszym razem smażyłam na tłuszczu, a później już na teflonie i dobrze się odklejają, jak jest rozgrzna patelnia :).
UsuńZjadłem je dzisiaj i były przepyszne. ;) Posmarowałem je jeszcze masłem orzechowym ;)
OdpowiedzUsuń