sobota, 15 października 2011

Naleśniki z mięsem, czyli obiad na naleśnikową sobotę.


Jedne z najlepszych wytrawnych naleśników, jakie jadłam. Jedne z najlepszych, bo takowych robiłam wprawdzie dopiero trzy rodzaje, a przecież wytrawne naleśniki jadłam już nie raz poza domem :).
Z tym przepisem czekałam tydzień, gdyż chciałam go opublikować w sobotę i dodać do akcji 'Naleśnikowa Sobota' ;). Mam jeszcze jeden w zanadrzu, który dodam oczywiście za tydzień ;).
Te mogę polecić z czystym sercem. Dobrze doprawionez ciągnącym się serem i wyraźnym smakiem pieczarek. I składniki są naprawdę niewymagające, dzięki czemu można je zrobić niemal w każdej chwili!

Naleśniki z mięsnym farszem /2 porcje/:

ciasto naleśnikowe:
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • szklanka mleka
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
farsz:
  • 250g mięsa mielonego (u mnie drobiowe)
  • 200g pieczarek
  • 30g sera żółtego (następnym razem dam więcej ;))
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
Mąkę miksuję z jajkiem, mlekiem, proszkiem do pieczenia i solą. Z tej porcji powinno wychodzi ok. 6-7 cienkich naleśników. 
Na patelni rozgrzewam olej i smażę mięso. W międzyczasie pieczarki obieram, myję i kroję w ósemki. Wrzucam na patelnię, solę i duszę pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodaję je do mięsa i doprawiam. 
Ser żółty ścieram na tarce i dodaję do farszu kilka minut przed nałożeniem go na naleśniki. Zawijam je szczelnie i podaję posypane ziołami oraz natką pietruszki. Świetnie komponują się z brokułami. Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Super są takie naleśniki, sycące i pyszne a przygotowanie bardzo szybkie. Szkoda, że u mnie w domu raczej nie ma zbyt wielu fanów wytrawnych naleśników.

    OdpowiedzUsuń
  2. Troszkę 'sucho' wygląda. W sensie, brakuje mi do tego jakiegoś sosu, choćby kapki pomidorowego:)
    Ale nie powiem, wygląda apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja te nalesniki robie prawie co tydzien i zalewam je sosem pomidorowym

      Usuń
  3. Wyglądają bardzo sympatycznie ;) Raz miałam przygodę z naleśnikami i mąką pełnoziarnistą i kompletnie nie wyszły, więc skorzystam z Twojego przepisu :) Mam nadzieję, że mi wyjdą! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. @ Anonimowy: moim zdaniem naleśnikom niczego nie brakowało, nie były suche, a jakikolwiek sos (szczególnie tak intensywninie smakowy, jak pomidorowy czy np.: czosnkowy) zepsułby smak, bo, wbrew pozorom, te naleśniki wcale nie przypominają pizzy z mięsem, pieczarkami i serem.

    @ Lovelykate: ja sobie nie wyobrażam już naleśników z mąki innej niż pełnoziarnista :) tylko tej używam do wypieków, naleśników, placków, pierogów i wszystkich innych mącznych wyrobów i nie mam żadnych problemów, chociaż wiadomo, że z pełnoziarnistej wypieki nieco mniej wyrastają.
    Gwoli ścisłości - używam pełnoziarnistej mąki od Lubelli. Ostatnio wybieram tę do wypieków (z trzech ziaren), ale pszenna pełnoziarnista jest równie dobra.

    OdpowiedzUsuń
  5. osobiście lubię naleśniki opanierowane (wiem wiem że niezdrowo) ale farsz ciekawy :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszą smakować naprawdę dobrze, gdyż połączenie pieczarek, sera i mięsa mielonego zawsze mi bardzo odpowiadało. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam naleśników z mięsem. Bardzo fajnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię wytrawne, ale mięsne jakoś do mnie nie trafiają - chyba, że w postaci krokietów. Jednak preferuję ruskie i z pieczarkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam, nie jadłam jeszcze naleśników z mięsem i chętnie bym wypróbowała! powiem tacie żeby zrobił ciasto (moich pełnoziarnistych nie ruszy, na bank :D) a ja zrobię farsz...zapowiada się bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj, pychota!
    Na takiego naleśnika bym się skusiła!

    OdpowiedzUsuń
  11. smakowicie, uwielbiam naleśniki na wytrawnie

    OdpowiedzUsuń
  12. Mąka pełnoziarnista jest o wiele zdrowsza od tej zwykłej, więc mi ten przepis odpowiada :)
    Mam jednak pytanie czy nie trzeba dawać wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za 1,5-roczne opóźnienie w odpowiedzi ;) Nie zaznaczyłam tego w opisie, ale jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, to można dolać odrobinę wody lub mleka. Tak samo z farszem - jeśli będzie zbyt suchy lub woda z mięsa i pieczarek wyparuje, zanim będzie gotowy - wówczas także należy dolać jej odrobinę :).

      Usuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).