Jedne z najlepszych wytrawnych naleśników, jakie jadłam. Jedne z najlepszych, bo takowych robiłam wprawdzie dopiero trzy rodzaje, a przecież wytrawne naleśniki jadłam już nie raz poza domem :).
Z tym przepisem czekałam tydzień, gdyż chciałam go opublikować w sobotę i dodać do akcji 'Naleśnikowa Sobota' ;). Mam jeszcze jeden w zanadrzu, który dodam oczywiście za tydzień ;).
Te mogę polecić z czystym sercem. Dobrze doprawionez ciągnącym się serem i wyraźnym smakiem pieczarek. I składniki są naprawdę niewymagające, dzięki czemu można je zrobić niemal w każdej chwili!
Naleśniki z mięsnym farszem /2 porcje/:
ciasto naleśnikowe:
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- szklanka mleka
- jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
farsz:
- 250g mięsa mielonego (u mnie drobiowe)
- 200g pieczarek
- 30g sera żółtego (następnym razem dam więcej ;))
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Mąkę miksuję z jajkiem, mlekiem, proszkiem do pieczenia i solą. Z tej porcji powinno wychodzi ok. 6-7 cienkich naleśników.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę mięso. W międzyczasie pieczarki obieram, myję i kroję w ósemki. Wrzucam na patelnię, solę i duszę pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodaję je do mięsa i doprawiam.
Ser żółty ścieram na tarce i dodaję do farszu kilka minut przed nałożeniem go na naleśniki. Zawijam je szczelnie i podaję posypane ziołami oraz natką pietruszki. Świetnie komponują się z brokułami. Smacznego!
Super są takie naleśniki, sycące i pyszne a przygotowanie bardzo szybkie. Szkoda, że u mnie w domu raczej nie ma zbyt wielu fanów wytrawnych naleśników.
OdpowiedzUsuńTroszkę 'sucho' wygląda. W sensie, brakuje mi do tego jakiegoś sosu, choćby kapki pomidorowego:)
OdpowiedzUsuńAle nie powiem, wygląda apetycznie;)
ja te nalesniki robie prawie co tydzien i zalewam je sosem pomidorowym
UsuńWyglądają bardzo sympatycznie ;) Raz miałam przygodę z naleśnikami i mąką pełnoziarnistą i kompletnie nie wyszły, więc skorzystam z Twojego przepisu :) Mam nadzieję, że mi wyjdą! ;)
OdpowiedzUsuń@ Anonimowy: moim zdaniem naleśnikom niczego nie brakowało, nie były suche, a jakikolwiek sos (szczególnie tak intensywninie smakowy, jak pomidorowy czy np.: czosnkowy) zepsułby smak, bo, wbrew pozorom, te naleśniki wcale nie przypominają pizzy z mięsem, pieczarkami i serem.
OdpowiedzUsuń@ Lovelykate: ja sobie nie wyobrażam już naleśników z mąki innej niż pełnoziarnista :) tylko tej używam do wypieków, naleśników, placków, pierogów i wszystkich innych mącznych wyrobów i nie mam żadnych problemów, chociaż wiadomo, że z pełnoziarnistej wypieki nieco mniej wyrastają.
Gwoli ścisłości - używam pełnoziarnistej mąki od Lubelli. Ostatnio wybieram tę do wypieków (z trzech ziaren), ale pszenna pełnoziarnista jest równie dobra.
osobiście lubię naleśniki opanierowane (wiem wiem że niezdrowo) ale farsz ciekawy :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMuszą smakować naprawdę dobrze, gdyż połączenie pieczarek, sera i mięsa mielonego zawsze mi bardzo odpowiadało. ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam naleśników z mięsem. Bardzo fajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńlubię wytrawne, ale mięsne jakoś do mnie nie trafiają - chyba, że w postaci krokietów. Jednak preferuję ruskie i z pieczarkami ;)
OdpowiedzUsuńmniam, nie jadłam jeszcze naleśników z mięsem i chętnie bym wypróbowała! powiem tacie żeby zrobił ciasto (moich pełnoziarnistych nie ruszy, na bank :D) a ja zrobię farsz...zapowiada się bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńOj, pychota!
OdpowiedzUsuńNa takiego naleśnika bym się skusiła!
smakowicie, uwielbiam naleśniki na wytrawnie
OdpowiedzUsuńMąka pełnoziarnista jest o wiele zdrowsza od tej zwykłej, więc mi ten przepis odpowiada :)
OdpowiedzUsuńMam jednak pytanie czy nie trzeba dawać wody?
Przepraszam za 1,5-roczne opóźnienie w odpowiedzi ;) Nie zaznaczyłam tego w opisie, ale jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, to można dolać odrobinę wody lub mleka. Tak samo z farszem - jeśli będzie zbyt suchy lub woda z mięsa i pieczarek wyparuje, zanim będzie gotowy - wówczas także należy dolać jej odrobinę :).
Usuń