niedziela, 23 października 2011

Wytrawne ciasteczka z ziarnami. Pełnoziarniste!


Pyszne, delikatne, chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku. Przypominają krakersy, ale jednak dalej są ciastkami.
Bez grama cukru, w 100% z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem pysznych ziaren. A w środku kryją się szynka i ser...
Idealne również na dietę, bo wymagają bardzo niewielkiej ilości tłuszczu. Czego chcieć więcej? ;)

Pełnoziarniste ciasteczka z ziarnami /50-60 sztuk/:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy*
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła/margaryny
  • 8 łyżek startego na drobnych oczkach sera żółtego (ok. 80g)
  • 100g chudej wędzonej szynki
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • jajko
  • łyżka ziaren sezamu
  • łyżka ziaren czarnuszki
*Użyłam łagodnej i dosypałam kilka szczypt chilli

Mąkę wspypuję do miski i dodaję miękkie masło. Zagniatam palcami, aby powstały grudki. Dodaję sól, proszek do pieczenia, ser i drobniutko posiekaną szynkę. Mieszam i stopniowo dolewam mleko (możliwe, że nie będzie potrzebne aż 3/4 szklanki). Gdy powstanie miękkie ciasto, przekładam na posypaną mąką stolnicę i wałkuję na dość cienki placek. Wykrawam ciasteczka i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każde ciastko smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję wymieszanymi ziarnami sezamu oraz czarnuszki.
Wstawiam do nagrzanego do 220°C piekarnika i piekę przez 10-15 minut (należy podglądać, gdyż bardzo szybko się rumienią). 
Studzić na kratce.



Źródło przepisu: lekko-i-zdrowo

6 komentarzy:

  1. Ale fajny pomysł:) Ten ser jest wyczuwalny w ogóle?Jak takie coś smakuje? Niby ciastko, ale jednak nie łakoć:)
    Ciekawe jak to ciastko wygląda po przegryzieniu, bo szyneczki nie widać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. też mi przypominały w smaku krakersy :) bardzo dużym plusem jest niewielka ilość tłuszczu, że nawet ja, "wiecznie na diecie" mogę się nimi zajadać :D
    muszę przyznać, że Twoje zdjęcia są coraz ładniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. @ be be: nie, ser i szynka w ogóle nie są wyczuwalne, ale pewnie gdyby ich zabrakło, to i smak ciastek by się zmienił. Po przegryzieniu wyglądają tak samo, nie widać poszczególnych składników. Ważne jest po prostu, aby i ser, i szynka były bardzo drobniutko posiekane.

    @ islanzadi: bardzo miło mi to czytać, staram się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super!
    na party, do piwka ;]
    ależ mi narobiłaś smaku.

    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczka wyglądają przepysznie! Przepis już zapisany i stanowczo do wypróbowania :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis?
Skomentuj, będzie mi bardzo miło :).