Pyszne, delikatne, chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku. Przypominają krakersy, ale jednak dalej są ciastkami.
Bez grama cukru, w 100% z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem pysznych ziaren. A w środku kryją się szynka i ser...
Idealne również na dietę, bo wymagają bardzo niewielkiej ilości tłuszczu. Czego chcieć więcej? ;)
Pełnoziarniste ciasteczka z ziarnami /50-60 sztuk/:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki ostrej musztardy*
- szczypta soli
- 2 łyżki masła/margaryny
- 8 łyżek startego na drobnych oczkach sera żółtego (ok. 80g)
- 100g chudej wędzonej szynki
- 3/4 szklanki letniego mleka
- jajko
- łyżka ziaren sezamu
- łyżka ziaren czarnuszki
*Użyłam łagodnej i dosypałam kilka szczypt chilli
Mąkę wspypuję do miski i dodaję miękkie masło. Zagniatam palcami, aby powstały grudki. Dodaję sól, proszek do pieczenia, ser i drobniutko posiekaną szynkę. Mieszam i stopniowo dolewam mleko (możliwe, że nie będzie potrzebne aż 3/4 szklanki). Gdy powstanie miękkie ciasto, przekładam na posypaną mąką stolnicę i wałkuję na dość cienki placek. Wykrawam ciasteczka i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każde ciastko smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję wymieszanymi ziarnami sezamu oraz czarnuszki.
Wstawiam do nagrzanego do 220°C piekarnika i piekę przez 10-15 minut (należy podglądać, gdyż bardzo szybko się rumienią).
Studzić na kratce.
Źródło przepisu: lekko-i-zdrowo
Ale fajny pomysł:) Ten ser jest wyczuwalny w ogóle?Jak takie coś smakuje? Niby ciastko, ale jednak nie łakoć:)
OdpowiedzUsuńCiekawe jak to ciastko wygląda po przegryzieniu, bo szyneczki nie widać:)
też mi przypominały w smaku krakersy :) bardzo dużym plusem jest niewielka ilość tłuszczu, że nawet ja, "wiecznie na diecie" mogę się nimi zajadać :D
OdpowiedzUsuńmuszę przyznać, że Twoje zdjęcia są coraz ładniejsze!
@ be be: nie, ser i szynka w ogóle nie są wyczuwalne, ale pewnie gdyby ich zabrakło, to i smak ciastek by się zmienił. Po przegryzieniu wyglądają tak samo, nie widać poszczególnych składników. Ważne jest po prostu, aby i ser, i szynka były bardzo drobniutko posiekane.
OdpowiedzUsuń@ islanzadi: bardzo miło mi to czytać, staram się :)
super!
OdpowiedzUsuńna party, do piwka ;]
ależ mi narobiłaś smaku.
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Ciasteczka wyglądają przepysznie! Przepis już zapisany i stanowczo do wypróbowania :) Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń